Yılmaz, 21 Mayıs'ta Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleşecek olan AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi'ni Sputnik'e değerlendirdi.
'KONGRE İKİ AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olacağı parti yönetiminin de yenileceği kongrenin iki açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Birincisi kurucu genel başkanımız, kurduğu partiye tekrar genel başkan adayı olacak ve İnşallah seçilecek. Dolayısıyla bu açıdan önemli. Yani liderle parti tekrar buluşmuş olacak. İkinci boyutu ise 16 Nisan'da (anayasa değişikliği referandumu) yeni bir sistem benimsendi Türkiye'de, yeni bir yönetim sistemi. Bu yönetim sistemi de peyderpey hayata geçiyor. Bir kısım maddeleri hemen yürürlüğe girdi, bir kısmı da 2019'da yapılacak seçimlerle yürürlüğe girecek. Yürürlüğe giren en önemli maddelerden bir tanesi de partili cumhurbaşkanlığı. Bu hususun tam anlamıyla hayata geçmesi bakımından da ikinci anlamda önemli bir ilerleme, yenilik Türkiye için, siyasi yaşamımız için yeni bir hadiseyle karşı karşıyayız. İki açıdan da önemli."
'GENİŞ KATILIMLI BİR KONGRE OLACAK'
Kongrenin geniş bir katılımla düzenleneceğini kaydeden Cevdet Yılmaz, 1.470 civarında delegenin olduğunu, delegelerin dışında da davetlilerin olacağını söyledi. Yılmaz, "Parti teşkilatları, eski milletvekilleri, kurucularımız, kurullardaki üyelerimiz, yabancı misyon görevlileri davetli. Geniş bir medya katılımı da bekliyoruz" dedi.
Yılmaz, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi kamuoyunda merak edilen isimlerin kongreye davet edilip edilmediği sorusuna ise, "Herkes davet edilecektir mutlaka. Bütün kurucularımız, eski milletvekillerimiz, bu kategoriye giren herkes davet edilecektir" yanıtını verdi.
Yılmaz, isim bazında bir çalışma yapılmadığını, genel olarak bütün bu gruplara giren herkesin kongreye davetli olduğunu vurguladı.
KONGRENİN TEMASI 'YENİ ATILIM DÖNEMİ; DEMOKRASİ, DEĞİŞİM, REFORM'
AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi'ne özel bir tema da belirlendi. Kongrenin temasının 'Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim ve Reform' olacağını ifade eden Yılmaz, bunu 'Yeni bir heyecan' olarak değerlendirdi: "Cumhurbaşkanımız gönül bağını hiçbir zaman partiyle koparmadı. Bizler de hiçbir zaman liderimizden, Cumhurbaşkanımız'dan, kurucu genel başkanımızdan bağımızı o anlamda koparmadık. Ama hukuki ve fiili anlamda partisiyle olan bağının yeniden kurulmasının getirdiği bir heyecan var. Tabii bununla birlikte bir kan değişimi de söz konusu olacak. Sadece genel başkan seçilmeyecek, kurullarda da yeni heyecanla bazı değişimler yapılacak. Yeni sistemle birlikte bu devreye girdiği için, yeni bir dönemin işareti olarak yeni atılım dönemi denildi. Bu, gelecek odaklı bir anlayış. Yani Türkiye'nin geleceğine dönük daha umutla baktığımız bir dönemdeyiz. Çok önemli bir reformu başarmış bir ülke olarak ekonomi başta olmak üzere, demokraside ve bir çok alanda yeni bir takım atılımların, yeni bir takım hedeflerin yapılacağı bir kongre olacak."
'EFSANE GERİ DÖNÜYOR SLOGANI DA, YENİ ŞARKI DA YOK'
Kongrede kullanılacak sloganlar için çalışmaların devam ettiğini belirten AK Partili Yılmaz, 'Efsane geri dönüyor' sloganının kongrede kullanılacağı iddialarının doğruyu yansıtmadığını söyledi. Kongre için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve partiyla ilgili bazı sinevizyon gösterileri hazırlandığını da belirten Yılmaz, kongrede yeni şarkı olmayacağını, AK Parti'nin seçim şarkılarına yer verileceğini ifade etti.
Yılmaz, "Bizim geçmişten gelen güzel bir repertuarımız var zaten. Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik şarkılarımız da var, AK Parti'ye dönük hafızalarda yer etmiş şarkılarımız var. Onlar kullanılacak" diye konuştu.
'YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİNDE TECRÜBEYLE YENİ ENERJİ BİRLEŞECEK'
Olağanüstü kongrede partinin yönetim kurulu seçimleri de olacak. Peki parti yönetiminde köklü bir değişiklik bekleniyor mu? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, partinin en üst yönetim organı olan Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda (MKYK) mutlaka değişim görüleceğini belirterek, "Belli oranda bir değişim olacaktır. Ama bir taraftan da bir süreklilik de olacaktır tabii. Geçmiş birikim ve tecrübeyle yeni enerjinin birleştiği bir yapıda olacağını tahmin ediyorum" dedi.
'CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'IN MESAJLARI ÖNEMLİ OLACAK'
AK Partili Yılmaz, 21 Mayıs kongresinin en önemli unsurunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan'ın yapacağı konuşmalar olacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kongreden vereceği mesajların önemli olacağını vurgulayan Yılmaz, konuşmalarda ne tür mesajların verileceğine ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: "Kapsayıcılık çok önemli. Tüm topluma hitap etme, 80 milyona hitap etme, bunu her iki konuşmadan da bekliyorum doğrusu. Yine gelecek odaklı bir yaklaşım, bir taraftan dünyanın ve Türkiye'nin geleceğine ilişkin belirlemeler, ortaya konulan birtakım tespitler, Türkiye'ye dönük hedefler… Ama bir taraftan da AK parti, sonuçta bir kongre yapılıyor, AK Parti'nin neyi temsil ettiği, AK Parti'nin yaklaşımı, birikimi, AK Parti'nin bugüne kadar yaptığı katkı ve bundan sonrası için parti olarak nereye doğru gittiği… Bütün bunlar konuşma metinleri içinde yer bulacaktır diye düşünüyorum."
'PARTİLİ OLMAK KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL'
Cumhurbaşkanu Erdoğan, AK Parti'nin 21 Mayıs kongresiyle birlikte hem Cumhurbaşkanı hem de AK Parti Genel Başkanı olacak. Anayasa değişikliklerine ilişkin 16 Nisan referandumunda 'Hayır' cephesinde yer alan partiler ise Cumhurbaşkanı'nın özellikle partisinin genel başkan olmasına karşı çıkıyor.
'PARTİYLE CUMHURBAŞKANLIĞIN BULUŞMASI SON DRECE ANLAMLI'
Yılmaz, şunları ekledi: "Cumhurbaşkanlığı demek artık yeni sistemde hükümet demek, icraat demek, politika tercihleri demek. İşte bunların yapılabilmesinde de partiyle cumhurbaşkanlığın buluşması son derece anlamlı. Nitekim dünyada da, demokratik bir çok ülkede de benzer sistemlerde partilerle bağın bir şekilde kurulduğunu görüyoruz. Yani partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurları. Yeni sistemde de artık dediğim gibi cumhurbaşkanları sembolik bir makam yahut sırf bir devlet temsil makamı değil, bir hükümet ve icraat makamı olarak tarif edildiği için, parti ile bağının kurulması son derece doğal.
'HİZMETTE AYIRIM YAPACAĞI ANLAMINA GELMEZ'
"Bu hizmette ayrım yapacağı anlamına gelmez. Bugün nasıl başbakan bir partili olduğu halde 80 milyonun başbakanıysa ve hizmet veriyorsa herkese aynı şey cumhurbaşkanı, bakanlar için de geçerli. Yani burada tarafsızlık hizmette ayrımcılık yapmadan tüm toplumun menfaatlerine olacak şekilde hizmet üretmeyle ilgili, yoksa herkesin farklı siyasi görüşleri var. Dünyada böyle bir şey de yok, yani siyasetten tamamen arındırılmış bir yapı yok, o zaten demokratik de olmaz. Çok teknokratik, bürokratik bir anlayış olur. Siyasi bir partiye mensup olmanız, topluma hizmet ederken ayrım gözetmeniz anlamına gelmez. Ama politikalarınızı şekillendirirken, partinizin perspektifiyle hareket etmeniz anlamına gelir. O ayrımı iyi yapmamız lazım."