Gelişmeleri, "Amerikalılar, hükümetin İncirlik Üssü'nün kapatılması dahil pek çok tepkisel önlemini göze almış" şeklinde okuduğunu belirten Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'yi Rakka harekatını YPG'siz yapmaya ikna etme olasılığını, "Erdoğan her şeye rağmen Trump'ı Rakka harekatını YPG'siz yapmaya ikna edebilirse bu kendisi için de Türkiye içinde bir diplomatik zafer sayılmalıdır" sözleriyle değerlendirdi.
'DIŞ POLİTİKADA DURAKLAMA DEVRİ'
"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 16-17 Mayıs'taki ABD seyahati sırasında Amerikan Başkanı Donald Trump ile görüşeceğini açıklamasından üç hafta kadar sonra, 10 Mayıs'ta bu görüşmenin 16 Mayıs'ta yapılacağını resmen teyit etti.ki gelişme arasındaki sürede şunlar oldu:
Türk jetleri Sincar'daki PKK mevzilerini bombaladı, PYD Başkanı Salih Müslim Amerikalılara 'Türkler bizi (PKK'yı kast ederek) vurduğu sürece IŞİD'e karşı Rakka harekatında yararlı' olamayız mealinde şantaj yaptı. Amerikalı yetkililer ortaklarına karşı bu saldırıdan dolayı üzüntü belirtti. Rusya ABD'ye Rakka harekatı işbirliği için açık çek vererek, Ankara'nın bu konuda kendileri ve Amerikalıları birbirine karşı kullanması ihtimaline kapıyı kapattı. Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki Soçi görüşmesinde Suriye ve YPG'ye dair çizgi değişmedi. Erdoğan ABD'ye iki heyet gönderdi. Bir heyet Rakka-YPG konusuna ağırlık vermek üzere Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı baş danışmanı İbrahim Kalın'dan oluşuyordu. İkinci heyetse Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında Fethullah Gülen ve Reza Zarrab'ın durumlarını konuşacaktı. O arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson ile temastaydı. Üst düzey heyetin Beyaz Saray'da Trump ike de ayaküstü selamlaştığının duyurulması AK Parti hükümeti de en azından YPG konusunda ilerleme sağlanacağı umuduna yol açtı.
'HER ÇABA NETİCESİYLE ÖLÇÜLÜR'
TRUMP'I İKNA ETMEK Mİ?
Hani YPG onayını verdiği gün FBI başkanının işine Twitter mesajıyla son veren Trump'ı mı? Amerikan askeriyesinin iki yıldır planlamasını yaptığı, başlamak üzere olduğu, belki o zamana dek başlamış olacağı bir harekattan vaz geçmeye ikna etmek mi?
Erdoğan ilkesel olarak haklıdır, bir teröristle mücadelede başka teröristten yardım istemek yanlıştır; ama güç siyasetinin çarkları başka türlü dönüyor. Amerika ve Rusya ve Avrupa için şu anda IŞİD'i ezmekten daha önemli bir ortak konu yok. Ve IŞİD herkes için terörist ama YPG'yi terör örgütü sayan sadece Türkiye.
Benim gelişmeleri okuyuşum, Amerikalıların hükümetin İncirlik Üssü'nün kapatılması dahil pek çok tepkisel önlemini göze almış oldukları yönündedir.
Ancak Erdoğan her şeye rağmen Trump'ı Rakka harekatını YPG'siz yapmaya ikna edebilirse bu kendisi için de Türkiye içinde bir diplomatik zafer sayılmalıdır."