İşte Bakan Işık'ın konuşmasından satır başları:
- Dün ABD Savunma Bakanı (James Mattis) ile görüşme yaptık. YPG-PYD ile yapılacak harekatın işleri zorlaştıracağını ifade etmiştik. Net olarak 'bir terör örgütünü başka bir terör örgütüne karşı kullanmak, yılanla çuvala girmektir' demiştik. Dün yine telefonda da bunun yanlış olacağını ifade ettik.
YPG'YE SİLAH VERMEK BAŞLI BAŞINA KRİZ'
- Sayın Mattis bu konuda Türkiye'ye güvence vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Bunun bölgede vahim sonuçlara yol açacağını biliyoruz. Bu konuyla ilgili değerlendirmelere devam edeceğiz. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
- YPG'ye silah verilmesi başlı başına bir krizdir. Bunun sonuçları sadece Türkiye'yi etkilemez, başta ABD olmak üzere tüm dünyayı etkiler.
- Türkiye'nin burada oyunu tek başına değiştirme gücü yok ama ulusal çıkarlarını koruma gücü var. YPG/PYD gibi terör örgütü unsurlarının katıldığı operasyona Türkiye'nin destek vermesini kimse beklememeli.
'YPG YERİNE ÖSO'YU KOYMAK SORUNU ÇÖZER'
- Bu konudaki tavrımızı baştan ortaya koyduk. PYD/YPG olmasa bu operasyon daha kolay yapılır. Bunları çekip yerine ÖSO'yu (Özgür Suriye Ordusu) koyduğunuz zaman zaten sorunu çözmüş oluyorsunuz. Ama malesef buradaki askeri kaynaklar soruna mesafeli yanaştı ve ABD'nin kararı almasında sanıyorum belirleyici oldular.
- Türkiye'nin ulusal çıkarlarını koruma gücü var.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ
- Gündemi şu an çok net bilmiyorum. Ama Rakka operasyonu, Suriye ve Irak gündeme gelecektir. ABD'ye net bir teklifimiz oldu. Bu teklifin daha derinlemesine değerlendirilmesini bekliyoruz.
ŞENGAL VE KARAÇOK HAREKATI
- Türkiye'nin bölgede PKK'nın varlığına müsaade etmeyeceğini defalarca söyledik. Türkiye, Sincar ve Karaçok'ta tehdit oluşturacak hibçir unsura müsaade etmeyecek.
- Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip) Erdoğan 'Ansızın gelebiliriz' sözüyle bunu ifade etti: Operasyonların gereken yerde, gereken zamanda, gereken oranda yapılacağını herkesin bilmesi lazım.
- Türkiye'nin terör konusunda şakası yoktur.
S-400 FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ
- S-400'lerle ilgili görüşmeler olgunlaştı. Teknik detayları arkadaşlarımız görüşüyorlar. Fiyat konusunda halledilmesi gereken küçük meseleler var. Bunlar halledildikten sonra sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza (Binali Yıldırım) arz edilecek.
- Asıl hedefimiz orta ve uzun vadede kendi milli savunma sistemimizi geliştirmek. NATO üyelerine sesleniyorum; teknoloji paylaşmıyorsunuz, rekabetçi fiyat vermiyorsunuz. Türkiye alternatif aradığında eleştiriyorsunuz.
İRAN SINIRINA DUVAR
- İran sınırındaki duvar, İçişleri Bakanlığımız'ın sorumluluğuna giriyor. Bölgeden sızmalar olduğunu biliyoruz. Sınırdan sızmalar varsa, orada bir takım önlemler alma hakkınız var. İran da sınırını yüzde yüz kontrol edemeyebilir. Bu iki ülke arasındaki güveni de artıracaktır.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.