CHP‘li Şenal Sarıhan, 62 gündür açlık grevinde olan ve ciddi sağlık sorunları yaşadığı belirtilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için Başkanvekilliğini üstlendiği TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurdu.
Sarıhan, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na verdiği dilekçede "Yaşama hakkının en temel hak olması, işsiz kalmış olan insanların kendi canlarını ortaya koymaktan başka çare bulamıyor oluşlarının adil bir devlette kabul edilmesi olanaksızdır" dedi.
Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, Ankara Kızılay Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde "İşimi geri istiyorum" diyerek 181 gündür oturma eylemi, 62 gündür ise süresiz-dönüşümsüz açlık grevi yapıyor.
Nuriye Gülmen, Öğretim Görevlisi Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi'nde araştırma görevlisiyken 6 Ocak'ta çıkartılan 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi. Semih Özakça da Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu'nda üç yıldır sınıf öğretmeniyken 29 Ekim 2016'da yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevden ihraç edildi.
CHP Ankara Milletvekili Sarıhan, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na verdiği dilekçede tek talepleri işlerine geri dönmek olan Gülmen ve Özakça'nın oturma eylemleri sırasında 27 kez gözaltına alındıklarını ve daha sonra açlık grevine başladıklarını ifade ederek "Açlık grevinde kritik noktaya ulaşan Gülmen ve Özakça'ya destek olmak ve seslerini duyurmak isteyen aralarında KHK ile ihraç edilen akademisyenlerinde olduğu bir grup akademisyen İstanbul Kadıköy'de 5 Mayıs itibariyle süreli-dönüşümlü açlık grevine başlamışlardır. Aynı şekilde Almanya'da da destek açlık grevi eylemleri başlamış bulunmaktadır. Yaşama hakkının en temel hak olması, işsiz kalmış olan insanların kendi canlarını ortaya koymaktan başka çare bulamıyor oluşlarının adil bir devlette kabul edilmesinin olanaksızlığı karşısında Başkanlığınızın olaya çözüm bulunması için girişimde bulunmasını saygıyla dilerim" dedi.