Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve eski Devlet Başkanı Hamid Karzai başta olmak üzere bir çok üst düzey siyasetçinin katıldığı törenle karşılanan Hikmetyar, Kabil'e aralarında makineli silahlarla donatılmış araçların da bulunduğu yüzlerce araçlık konvoyla girdi. Konvoya Peştunca "Kabil'e hoşgeldin, şerefli Hikmetyar" sloganıyla katılan Hizb-i İslami destekçileri, Hikmetyar'ı yeşil renkli parti bayrakları ve çiçeklerle karşıladı.
İÇ SAVAŞTAKİ SORUMLULUĞUNDAN DOLAYI SUÇLANIYORDU
1980'lerde Sovyetler sonrası dönemde, bir silahlı militan grubu lideri olarak kente hedef göstermeden ateş açması nedeniyle 'Kabil kasabı' olarak tanınan Hikmetyar, 1990'lı yıllarda da Kabil'de binlerce kişinin öldüğü ve kentin büyük ölçüde tahrip olduğu iç savaştaki sorumluluğu ve insan hakları ihlalleri nedeniyle suçlanmıştı.
BM, TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARDI
SİYASETE DÖNÜŞÜ FARKLI TEPKİLERE YOL AÇTI
Hikmetyar'ın yeniden siyasete dönüşü, Taliban ile kapsamlı bir barışa giden yolda bir adım olarak, ABD ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından olumlu karşılanıyor. Ancak Afganistan'da pek çok kişi, Hikmetyar'ın ülkeye gelişini hükümet içindeki çatlakları derinleştirebilecek bir gelişme olarak da görüyor.