Sputnik'e yaptığı açıklamada, normalleşme sürecinin tamamlandığı açıklamasının Putin'den gelmesinin önemine vurgu yapan Rusya ekonomisi uzmanı Tuncay Turşucu "Domatese koyulan yasak, Türkiye açısından yıllık 500 milyon dolar demek; Rusya açısından da enflasyon oranlarının yükselmesi. Her ne kadar iki taraf da süreçten zarar görmeye devam etse de asıl önemli olan normalleşmenin tamamlanması ve Rusya'yla yaşanan bu olumsuz dönemin sona ermiş olması. Üstelik açıklamanın Putin tarafından yapılması da son derece önemli" dedi.
Domates yasağının kalıcı olmayacağını öngören Turşucu "Rusya, yasağı sürdürerek bir anlamda savunma yapıyor. Eğer Rusya domates üretimi yapmak niyetinde olsaydı, şimdiye kadar üretirdi çünkü güçlü bir tarım ülkesi. Bence Putin'in açıklamaları, siyasi bir manevra olarak açıklanabilir. Kararın ekonomik nedenlerle alındığını sanmıyorum. Gelecek yıl bu yasakların hepsinin kalkması sürpriz olmayacaktır " ifadelerini kullandı.
Turşucu "Rusya'nın ufak tefek sitemlerine rağmen sağlanan mutabakat, siyasi gelişmelerle paralel olarak olumlu bir sürecin önünü açacak. Bundan sonra Suriye meselesiyle ilgili olarak taraflar arasında çok ciddi bir zıtlaşma olacağını sanmıyorum. Daha kontrollü bir süreç olacak. Bütün bunlar da vize serbestisi getirilmesi ve domatese yönelik yasağın kaldırılmasının önünü açacak" diye ekledi.
Soçi'de gerçekleşen görüşmenin Türkiye-Rusya ilişkilerini kriz öncesi dönemden daha ileriye taşıma ihtimaline değinen Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı olan emekli büyükelçi Alev Kılıç, inşaatına başlanan Türk Akımı projesinin bu sürecin ilk kilometre taşı olacağı görüşünde.
Sputnik'e yaptığı açıklamada Kılıç, "Domatese yönelik yasağın sürmesinin ardından teknik bir sebep var muhtemelen; üretim miktarı ve benzeri konularda ileri çalışmalar yapılması gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.
Soçi görüşmelerinin siyasi odaklı olduğunu ifade eden Kılıç "Temel sorun normalleşmeydi. Bu gerçekleti. Ama bunun ötesinde çok önemli siyasi bir adım atıldığını düşünüyorum. Türk-Rus ilişkilerini duraklama döneminden ileriye götürmeye yönelik adım atıldı. Türkiye ve Rusya ortak bir noktaya geldi. Ve bu sürecin daha da olgunlaşması olası" dedi.
Hem Türkiye hem Rusya'nın Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduğuna vurgu yapan Kılıç "Türkiye'nin Rusya ve İran'la Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda hem fikir olması itibariyle; ilişkilerimizin çok sağlam bir temeli var. Bu ortak nokta önemli" diye konuştu.