Odatv'nin haberine göre, Uluslararası Kriz Grubu, ABD'nin Suriye'de gerekli bir ortak şeklinde gördüğü YPG'nin aynı zamanda 'sorunlu bir ortak' olduğunu belirtti.
'DENEYİMLİ PKK'LILAR YPG İÇERİSİNDE ETKİLİ KONUMLARDA'
Kuruluşun 28 Nisan'da yayımladığı 'IŞİD ile Savaş: Rakka ve ötesine doğru' başlıklı raporda Kandil'de eğitim görmüş ve savaş koşullarında Türkiye'ye karşı savaşta yetişen PKK çekirdek kadrolarının yıllar, kimi zaman da on yıllar süren deneyimiyle YPG içindeki en etkili konumlarda bulundukları belirtildi.
'PKK'LILAR HER YÖNETİM KADEMESİNDE BULUNUYOR'
Raporda, PKK çekirdek kadrosunun bunun dışında, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komuta zinciri içinde; YPG'nin elinde bulunan alanlardaki PYD idaresinde bulunan sivil hükümet organlarında ve bu yönetimin omurgası olan asayiş güvenlik teşkilatında da en etkili konumlarda bulundukları bildirildi.
Bu PKK'lı çekirdek kadroların büyük bölümü Suriyeli Kürtlerden oluşsa da Türkiye ve İran'dan giden kadroların önemine dikkat çekilen raporda, "PKK'nın iç hiyerarşisine olan sadakatin, yerel topluluklardaki ilişkilere ağır bastığı görünüyor" denildi.
Raporda şu satırlar yer aldı: "YPG, Washington için gerekli bir ortak olabilir ancak aynı zamanda bir hayli de sorunlu bir ortak, çünkü o, ABD'nin bir terörist örgüt olarak listelediği ve ABD için terörle mücadele çabalarıyla sonunda Suriye iç savaşını bitirme ve bastırmaya yönelik her türlü girişim konusunda vazgeçilmez bir NATO üyesi olan Türkiye ile şiddet sarmalına giren PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu."
'HARF ÇORBASI'
Raporda, "Bu kısaltmalardaki harf çorbası içinde (ABD Başkanı Donald) Trump yönetimi için, zorluklar, potansiyel anlamda hayati kararlar yatıyor" denildi.
Uluslararası Kriz Grubu, 1995 yılında, Somali, Ruanda ve Bosna Hersek'teki savaşlar sonrasında kuruldu. Uluslararası Kriz Grubu, 40 ülkede raporlar hazırlıyor, 30 başka ülkeyi de inceleme altında tutuyor. Uluslararası merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Kriz Grubu'nun Bogota, Dakar, İslamabad, İstanbul, London, Nairobi, New York ve Washington DC'de bölgesel büroları bulunuyor.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.