Filistin’in İslamcı örgütü Hamas’ın 1 Mayıs’ta Katar’ın başkenti Doha’da açıkladığı ve 1988’deki kurucu tüzüğünü değiştirdiği yeni siyaset ve vizyon belgesi tartışmalara yol açtı. Hamas’ın 1967 sınırları içerisinde Filistin devleti kurulmasına yanaşması ve İsrail’i ortadan kaldırma hedefinden vazgeçmesi dolaylı tanıma olarak yorumlanırken, düşman tanımında ‘Yahudileri’ çıkartıp ‘Siyonizm’in getirilmesi ve İhvan’ın ana gövdesiyle kurumsal ilişkilerin kesilmesi ‘ılımlılaşma çabası’ olarak algılandı. Hamas’ın yeni siyaset ve vizyon belgesini Doktor Selim Sezer ile konuştuk.
‘İKİ KANAT BU METİNDE ORTAKLAŞMIŞ GÖZÜKÜYOR’
'ÇELİŞKİLİ MADDELER'
‘KÖRFEZ BASKISIYLA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM KABUL EDİLDİ’
Sezer, bu uzlaşmanın aynı zamanda diğer Filistinli oluşumlarla, özellikle FKÖ ile bir işbirliği, yani Filistinliler içi uzlaşma olarak da yorumlanabileceği görüşünü dile getirdi.
‘DİN ÇATIŞMASI VURGUSUNDAN SİYONİST İŞGALE’
Hamas’ın bu ‘ılımlılaşma’ çabasını dünyada meşruiyet kazanma çabasına yoran Sezer, “Çünkü malum AB ülkelerinin çoğu, bir süredir 1967 sınırlarındaki bir Filistin’i devlet olarak tanıyor. Yine aynı şekilde Rusya’nın bu yönde bir çizgisi var. ABD’nin de, özellikle Obama yönetiminin son döneminde politikası bu yöndeydi. Birçok unsur içinde yer almadı ama bir nevi dünyanın büyük güçleri arasında bir uluslararası konsensüsün oluşmaya başladığı bir dönemde bu durum metne girdiği için, bunu düşündüren bir durum var” ifadelerini kullandı.
‘HAMAS’IN UYGULAYACAĞI POLİTİKA GÖSTERECEK’
Hamas’ın daha önce de çeşitli vesilelerle “Biz İsrail’i tanımıyoruz, tüm Filistin’i özgürleştireceğiz ama diğer gruplarla birlikte hareket edebilmek için, ilk aşama olarak 1967 devletini destekleyebiliriz” söylemini kullandığını da anımsatan Sezer, bu durumu şöyle yorumladı:
‘İSRAİL, HAMAS’IN GELENEKSEL ÇİZGİDEN KOPUŞUNU BEKLİYORDU’
İsrail’in Hamas’ın yeni siyaset ve vizyon belgesiyle ‘dünyayı kandırmaya çalıştığı’ tepkisi vermesini de değerlendiren Sezer, bunu da metnin İsrail’in beklentilerinin gerisinde kalmasına yordu:
‘AÇIKLAMANIN KATAR’DA YAPILMASI ÇOK MANİDAR’
‘YAKIN VADEDE HAMAS-FKÖ UZLAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL’
“Örneğin Batı Şeria’da bir takım Hamas unsurlarının ve oradaki Filistin tarafının doğrudan baskı altına alınması ya da Gazze’de oradaki hükümette bulunan El-Fetih unsurlarını baskı altına alması gibi konular uzun bir anlaşmazlık dinamiği yarattığı için, yakın vadede bu çok çözülebilir gibi gözükmüyor. Her ne kadar bütün fraksiyonlar ulusal birlik ve uzlaşı yönünde pozisyon alsa ve bunu resmi siyaset haline getirse de, şu anda bunun yakın vadede gerçekleşebileceğine dair somut bir veri önümüzde yok. Temenniler var ve bunlar dillendiriliyor fakat somutlaşması için daha uzun bir zamana ihtiyaç var.”
‘MISIR İLE ARAYI İYİ TUTMAK’
Yeni tüzükte Müslüman Kardeşler ana örgütü ile organik bağın koparılması kararını ise ‘kurumsal bir kopuş meselesi’ diye yorumlayan Sezer, Meşal’in açıklamaya şerh düşmesine dikkat çekti: