Aday ülkelerin AB'ye üyelik çalışmalarından sorumlu olan Hahn, Reuters ile söyleşisinde, "Türkiye'nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığı herkes için net, en azından şimdilik" dedi.
'İLİŞKİLERİMİZİN ODAĞINDA BAŞKA BİR ŞEY OLMALI'
Malta'da Fransa ve Almanya'nın Ankara ile ticaret ve güvenlik alanlarında yeni bir anlaşmanın yapılması çabalarının başını çektiği AB ülkeleri dışişleri bakanları toplantısının ardından konuşan Hahn, "İlişkilerimizin odağında başka bir şey olmalı" dedi.
Hahn, "Gelecekte neler yapılabileceğini görmemiz, bir çeşit işbirliğini tekrar başlatabilir miyiz, bunu görmemiz gerekiyor" dedi.
Hahn, Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin öngördüğü ekonomi görüşmelerinin geçen yılın ocak ayından bu yana yapılmadığını da açıkladı.
'AB KURALLARI TARTIŞILAMAZ'
'AB kuralları tartışlabilir değil' diyen Hahn birliğin insan hakları konusunu tartışmalardan uzak tutamayacağını ifade etti.
Reuters'a konuşan diplomatlar, raporun hemen hazırlanmayacak olmasını 'AB'nin Ankara'yı rahatsız etmek istemediğinin göstergesi' olduğunu, AB'nin sığınmacıların Avrupa'ya girişi konusunda Türkiye'ye bağımlı olduğunu belirtti.
'DEMOKRASİNİN TÜRK VERSİYONU DİYE BİR ŞEY YOK'
Anayasa değişikliği referandumunda az bir farkla 'Evet' oylarının çıkması bağlamında Hahn'a AB'nin kısmi olarak Türkiye'nin daha merkezileşmiş bir sisteme kaymasında rolü olup olmadığı da soruldu.
Değişim isteğinin Türkiye içinden çıktığını belirten Hahn "Kimse suçsuz olduğunu iddia edemez ancak politikasına karar vermek her zaman bir ülkenin bağımsız kararıdır. Aklınızda belirli bir vizyon varsa buna anlamlı şekilde müdahale etmek zor" dedi.
'REFORM ÇABALARI TÜRK HALKI İÇİN'
AB'ye katılım için yapılması gereken reformlara da değinen Hahn "Tüm bu reform çabaları Türk halkı için yapıldı, AB için değil. Bu Avrupalılara hizmet etme anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.