Organik ve endüstriyel içerikli arıtma çamuru taşıyan bazı kamyonlar tesisin bulunduğu bölgeye yakın İmecik, Beyiş, Avdan ve Ulucak köylerinin tarlalarına kaçak boşaltım yaptı.
Başlangıçta arıtma çamurunun içindeki gübrenin etkisiyle ekinler beklenilenin üstünde hasat verse de tarlalardaki ekinler kurumaya başladı.
ekinlerin ardımdan bitkilerin ve yabani otların da kuruması üzerine arıtma çamurunun zararlı olduğunu fark eden köylüler savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Köylülerin arazilerine arıtma çamuru döken iki kamyon şoförü, bir şirket hissedarı ve iki köylü hakkında ‘çevreyi kasten kirletmek' suçundan dava açıldı.
TEHLİKEYİ TÜBİTAK BELGELEDİ
Köylülerin talebi üzerine, arazilerde yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu tehlikeyi gözler önüne serdi.
TÜBİTAK'ın hazırladığı toprak analizi raporunda arıtma çamurunun döküldüğü arazilerde ağır metallerin normal değerlerin üstünde olduğu belirlendi.
Tarım arazilerinde bulunan ağır metallerin insan ve hayvan sağlığı açısından tedavisi zor hastalıklara neden olabileceği ifade edilen raporda, bölge için "İnsan, hayvan ve bitki sağlığı göz göre göre tehlikeye atılmıştır" denildi.
RAPORLARA HAZIRLANDI ANCAK SORUMLULAR BULUNMADI
Tüm belgelere rağmen uzayan dava süreci nedeniyle geçinemeyen köylüler, zehirli olduğu belgelenen topraklarda tarım yapmayı sürdürüyorlar. Tek geçim kaynaklarının sahip oldukları topraklar olduğunu söyleyen İmecik, Beyiş, Avdan ve Ulucak köylüleri, tarlalarının temizlenmesiyle kimsenin ilgilenmediğini söylüyor.