16 Nisan'da yapılan halk oylamasında mühürsüz oy pusulalarının sayılmasının iptali için CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin Yüksek Seçim Kurulu(YSK)'ya yaptığı itirazlar reddedildi. YSK'nın resmi sitesinden, mühürsüz oy pusulalarını savunan yazılı bir açıklama geldi ve açıklamada 'Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz' cümleleri dikkat çekti. Seçim hukukunu bilen ve bu konularla yakından ilgilenen Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, YSK'nin açıklamasına RS FM'de Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle'de yanıt vererek: "YSK mühürsüz oyları sayarak kanun hükmünü çiğnemiştir. Tam kanunsuzluk halidir" dedi.
'TAM KANUNSUZLUK DEĞİL'
Mühürsüz oy pusulalarını sayılmasının 'tam kanunsuzluk olmadığı'nı söyleyen YSK'nın açıklamasını değerlendiren Hikmet Sami Türk "YSK mühürsüz oyları sayarak kanun hükmünü çiğnemiştir. Tam kanunsuzluk halidir. YSK açıkça kanunu çiğnemiştir. Kanunun geçersiz saydığı hükmü, YSK yorumla geçerli olarak kabul edemez. YSK'nın arkası mühürsüz oyları ve zarfları işleme koyması yanlıştır. CHP, YSK'ya yaptığı itirazının reddedilmesi sonucunda AİHM'e gidiyor. Anayasa mahkemesine de aynı şekilde başvurulabilir. Bu şekilde milletin yarısına karşı böyle bir rejim değişikliği ve anayasa değişikliği doğru değildir, toplumun geniş kesimlerinin mutabakatını sağlayacak yeni bir anayasa değişikliği üzerinde uzlaşmaya varmak gerekir" dedi.
'YENİ ANAYASADAKİ 18 MADDE ÇERÇEVESİNDE, ANAYASADAKİ 73 MADDEDE DEĞİŞİKLİK YAPILIYOR'
Yeni anayasa değişikliğini de değerlendiren Türk şöyle konuştu: "Bu anayasa değişikliği 18 madde çerçevesinde, anayasadaki 73 madde de değişiklik yapıyor. Bu değişiklik sonucunda Türkiye parlamenter sistemden, Türkiye'ye özgü dünyanın başka hiçbir yerinde benzeri bulunmayan bir başkanlık sistemine geçiyor. Anayasa değişikliğiyle getirilen Cumhurbaşkanı modeli, parlamentonun çoğunluğunu belirleyebilecek konumda olacak yetkili kişidir. O nedenle Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 7 üyesini seçecek parlamento çoğunluğunun da seçilmelerinde Cumhurbaşkanı'nın etkisi olduğu kişiler olacaktır. Anayasa Mahkemesi mahkemesinde sayısı düşürülen 15 üyenin 12sini Cumhurbaşkanı seçiyor, geri kalan 3 üyeyi parlamento seçecek ama parlamentonun seçilmesinde Cumhurbaşkanı'nın rolünü anlattım."