Web işaretçisi (Web Beacon) 1 pikselx1 piksel boyutlarında ve transparan bir resim dosyası. Genellikle çerezlerle birlikte sitelerin ziyaretçi bilgilerini tutmak için kullanılmakta.
WikiLeaks CIA'in bu metodu kullanarak sızdırılan belgeleri takip edip, sızıntının kaynağını bulma amacı taşıdığını belirtiyor.
RELEASE: Full source code to the CIA's anti-leak document watermarking system "Scribbles" #Vault7 #CIA https://t.co/WfSLrFf2ig pic.twitter.com/z0XmMNfBZF
— WikiLeaks (@wikileaks) April 28, 2017
'İZLEME TEKNOLOJİSİ BİZİ BİLGİMİZ DIŞINDA İZLEMEYE DOĞRU EVRİLDİ'
Web işaretçilerinin fark edilmesinin zor olduğunu belirten McHugh, "Bu web sayfasının parçası olan küçük bir dosya. Bu dosya bir kez başlatıldığında sizin hakkındaki IP adresiniz gibi özgün bilgileri kaydediyor ve web işaretçisini yaratan kişiye bu bilgiyi gönderiyor" ifadelerini kullandı.
WikiLeaks, 'Karalamalar' adlı yazılımın da aynı teknolojiyi kullandığını belirterek CIA'in gizli belgeler 3. şahıslarca açıldığında bu hareketleri izlediğini söyledi.
RELEASE: "Scribble" the CIA's secret system to track leakers. Full source code and documentation included. #vault7 https://t.co/Mgph7jQkFC pic.twitter.com/5WZTYfG7pZ
— WikiLeaks (@wikileaks) April 28, 2017
WikiLeaks 7 Mart'ta virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, hacklenmeye açık araçlar ve bunlarla ilgili dokümanların yer aldığı CIA sızıntılarının ilk parçasını yayınlamıştı.
'Sıfır Yılı' başlıklı ilk sızıntıyı 'Kara Madde', 31 Mart'ta yayınlanan 'Bilye', 7 Nisan'da 'Çekirge' ve 21 Nisan'da yayınlanan 'Ağlayan Melek' adı verilen gizli belge sızıntıları takip etmişti.
Beyaz Saray sızıntıları kınamış ve bunlarla ilgili olan kişilerin yargılanacağı açıklamasını yapmıştı.