‘DIŞ DÜNYADA ANTALYA'DA ALKOL YASAĞI ALGISI OLUŞTURUR'
Antalya'nın özel bir konumu olduğunu, her yıl milyonlarca turist ağırladığını kaydeden Budak, "Antalya, turizmin başkenti ve Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı. 10 milyona yakın turist ağırlıyor. Bu yasak kararı, dış dünyada Antalya'da alkol yasağı algısı oluşturacaktır" dedi.
Büyük siyasi hatalar sonucu geçen yıl turizmdeki daralma nedeniyle Türkiye'nin 10 milyar dolar kaybettiğini vurgulayan Budak, sadece Antalya'da, 100 bine yakın kişinin işini, aşını kaybettiğini, binlerce esnafın kepenk kapattığını söyledi. Budak, "Tablo bu haldeyken şimdi yine siyasi bir sorumsuzluk örneği sergileniyor. Antalya'nın yasaklarla anılması, alkol yasağı tartışmalarının merkezine taşınması, büyük bir aymazlıktır. Antalya Suudi Arabistan'ın değil Türkiye'nin kenti. Kenti yönetenlerin önce bunun farkına varması gerekir. Anlaşılan o ki, Vali ve Emniyet Müdürü, iktidara şirin görünmek için, 16 Nisan'da güçlü bir ‘Hayır' diyen Antalya'yı cezalandırmaya çalışıyor. Antalya'yı bitirmek istiyor. Bu sorumsuzluğa izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
‘YASAKLARLA SUÇUN ÖNLENECEĞİ DOĞRU DEĞİLDİR'
Uygulamada da yeni sorunlar ortaya çıkacağını vurgulayan CHP'li Çetin Osman Budak, alkol ile suç kavramının birlikte değerlendirilmesinin, ‘alkol içilen yerlerde suç işlenir' gibi ön kabulün kesinlikle yanlış olduğunu belirtti. Budak, "Yasaklarla suçun önleneceği de doğru değildir. Antalya'da suç oranı nedir? Antalya'da, gasp, hırsızlık, adam öldürme, cinsel saldırı ya da ihaleye fesat karıştırma gibi suçların hangisi açık alanlarda içki içilirken yaşanmış. Bu yasağın geçerliliği yok. Antalya bir turizm kenti. Turistler otellere mi kapatılacak? Otelden çıkmayın, yolda içmeyin, kumsalda içmeyin mi denecek? Turizm barış ve özgürlük sektörüdür. Özgürlük yoksa turizmde olmaz" dedi.
AK Parti Hükümeti'nin OHAL fırsatçılığı yaptığını, iktidardan güç alan valilerin de benzer bir tutum içine girdiğini kaydeden CHP'li Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yasaklarla, Türkiye'ye bir yaşam tarzı dayatılıyor. Bu çerçevede alkol yasağı adım adım Türkiye'de yaygınlaştırılıyor. Bazı illerde valiler OHAL'i bahane etmişti, Antalya'da buna gerek duyulmamış, toptan yasaklama kararı getirilmiş. Türkiye'de bu kadar kutuplaşmanın derinleştiği bir ortamda, yaşam tarzına yasaklarla müdahale edilmesi yeni gerilim alanları oluşturacaktır. Türkiye'nin ihtiyacı yasaklar değil özgürlüktür. Yasakları bitireceğiz diye gelenler, Türkiye'yi nefes alınamaz bir noktaya sürüklüyor. 16 Nisan'da Türkiye'nin demokrasi ve hukuk devleti ilkesinden uzaklaşacağını, özgürlüklerin baskılanacağını söylemiştik, Antalya Valiliği hemen bizi teyit etti. Antalya'yı bitirecek bu karar kabul edilemez. Yasak kararı derhal geri çekilmelidir."