Saarbrücker Zeitung gazetesinin, Federal Parlamento Araştırma Servisi tarafından hazırlanan konuya ilişkin hukuki durum raporuna dayandırdığı habere göre, Almanya böyle bir referandumun kendi topraklarında yapılmasını önleyebilir.
Raporda idamın henüz işkence ve kölelik yasağı gibi bağlayıcı uluslararası hukuk standardı olmamasına rağmen, 193 ülkenin 84'ünde yasak olduğuna dikkat çekildiği belirtildi. Hukukçuların Alman hükümetinin anayasasında yasaklanan idam konusunda yapılacak olası bir referandumu reddetmesinin görev olduğunu tartıştıkları da vurgulandı.
‘BÜYÜKELÇİLİK GİBİ DİPLOMATİK ALANLARA MÜDAHALE EDİLEMEZ ANCAK DIŞARIDA ÖNLEM ALINABİLİR'
ALMANYA, 1991'DEN BU YANA YABANCI DEVLETLERİN SANDIK KURMASINA İZİN VERİYOR
Almanya 1991'den bu yana genel olarak yabancı devletlerin sandık kurmasına izin veriyor. İzin yetkisi Federal Dışişleri Bakanlığı'na ait. Dikkate alınan en önemli husus, kamu düzeni ve güvenliğinin rahatsız edilmemesi.
Söz konusu raporun hazırlanması talebinde bulunan Federal Parlamento Avrupa Komisyonu'nun Başkanı olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nden milletvekili Gunther Krichbaum, Türkiye'nin idam cezasını geri getirme konusunda yapacağı olası referanduma karşı Avrupa'nın koordineli hareket etmesi gerektiği çağrısında bulundu.
Böyle bir referandumun tüm Avrupa ülkelerinde yasaklanması gerektiğini belirten Krichbaum, "Bu insanlık dışı ceza, AB'deki temel haklara aykırı" dedi. Olası idam referandumunu önlemek için elçiliklere polisle girilemeyeceğini dile getiren Krichbaum, "Ancak, biz bunu zorlaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.