NASA Genel Müfettişi Paul Martin’in hazırladığı raporda, “NASA’nın UUİ’nda kullandığı uzay tulumları eskisi gibi dizayn bakımından tam bir sorun yelpazesi teşkil ediyor ve sağlığa risk oluşturuyor. Sırt çantası şeklinde tasarlanmış ve astronotların uzaydaki çalışmalarını sağlayan 18 yaşam destek sisteminin yalnızca 11’i kullanılır durumda ve bu durum, UUİ’nin hizmet süresi tamamlanıncaya kadar kullanılabileceklerine yönelik endişelere yol açıyor” ifadelerini kullandı.
15 YIL HİZMET SÜRESİ OLAN TULUMLAR 40 YILDIR KULLANILIYOR
NASA’nın 2024’e kadar UUİ’na gerekli (miktarda) uzay tulumların sağlanması konusunda zorluk çektiğini yazan Martin, istasyonun hizmet süresinin 2028’e kadar uzatılmasının durumu daha da zorlaştıracağını ifade etti.
ABD’li müfettiş, şu anda astronotların kullandığı tulumların 40 yıl önce üretildiğini ve o zamanki hizmet sürelerinin 15 yıl olarak öngörüldüğünü hatırlattı.
YENİ NESİL TULUMLARININ ÜRETİMİNDE GECİKME
Raporda, “NASA’nın yeni nesil uzay tulumlarını üretebilmesi için neredeyse 200 milyon dolar tahsis edilmiş olmasına rağmen NASA, şu anki tulumların yerine veya ileriki araştırma görevlerinde kullanılabilecek yeni tulumların üretiminde yıllarla ifade edilebilecek gecikme var” ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrıca şu anki programa bakılırsa yeni nesil uzay tulumların ilk örneğinin 2024’e kadar UUİ’nda yapılacak testlere yetişememe riskinin bulunduğu da kaydedildi.
Son zamanlarda UUİ’nin dışında uzayda yapılan çalışmalarda NASA’nın uzay tulumlarında kask kısmına su sızmaları, iletişim sistemi arızaları gibi sorunlar olduğu bildirilmişti.