Sarıhan, TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, 685 sayılı KHK kapsamında, 2 Ocak 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu kararınca kurulması kararlaştırılan ve 23 Ocak 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanan OHAL İnceleme Komisyonu aradan geçen 3 ayı aşkın bir süreye rağmen hala kurulamadığını vurguladı.
22 KHK İLE 103 BİN İDARİ İŞLEM
Önergesine OHAL sürecinde yaşanan gelişmelere de yer veren Sarıhan, "Çeşitli raporlardan derlenen bilgilere göre, 9 ayı bir süredir devam eden OHAL süresince yayımlanan 22 KHK ile 103 bin adli işlem, 71 bin gözaltı, 41 bin tutuklama, 35 bin adli kontrol; 139 bin idari işlem, 99 bin ihraç kararı verildi. 160'a yakın medya kuruluşunun kapısına kilit vuruldu, 159 gazeteci tutuklandı" dedi.
'AKPM'NİN OYLAMASINI ERTELETMEK İÇİN MİYDİ?'
'AKPM'NİN KARARI ENDİŞELERE YOL AÇMIŞTIR'
25 Nisan'da gerçekleşen AKPM oylamasında ise Türkiye'nin 2018 yılına dek yeniden denetim sürecine alınması sonucuna varıldığını belirten Sarıhan, "Bu sonuç kamuoyunda ‘Evrensel hukuk ve insan hakları değerlerinden uzaklaşmak, bu konuda altına imza atılan anlaşmaların yaptırımlarından kurtulmak' olarak değerlendirilmiş ve endişelere yol açmıştır" dedi.
'3 AYI AŞKIN SÜREYE RAĞMEN KURULAMADI'
Sarıhan, bu bilgiler ışığında Başbakan Yıldırım'dan şu sorularına yanıt istedi:
- 685 sayılı KHK kapsamında hükme bağlanan Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu aradan geçen 3 ayı aşkın süreye rağmen neden hala kurulamamıştır?
- Yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmesi' hükme bağlanan 685 sayılı KHK'ya göre bir ay içinde kurulması öngörülen Komisyon'un kurulmaması aynı zamanda söz konusu KHK'ya da uyulmadığı sonucunu doğurmaktadır. KHK'ya uymayarak Komisyon'un kurulması önündeki tespit ettiğiniz engeller nelerdir? Bu konudaki sorumlulara yönelik idari veya hukuki bir işlem söz konusu mudur? Hükümetin kendi çıkardığı KHK'ya uymamasının hukuki anlamı nedir? KHK'nın gereklerini yerine getirmemek uygulayıcılar yönünden suç değil midir?
'AKPM'NİN KARARI KOMİSYONUN KURULMASINI NASIL ETKİLEYECEK?'
- Komisyonun AKPM oylamasına engel olmak için kurulması planlandığı iddiası doğru ise AKPM'nin kararının Türkiye aleyhine sonuçlanması Komisyon'un kurulmasına nasıl etki edecektir? AKPM oylaması neticelendiğine göre artık Komisyon'a ihtiyaç kalmamış mıdır?
'MAĞDURİYETLERİN TANZİMİ İÇİN BAŞKA DÜZENLEME DÜŞÜNÜLDÜ MÜ?'
- KHK'lar nedeniyle haksız bir şekilde işinden edilen on binlerce kişinin, mağduriyetlerinin bu süre zarfında devam ettiği açıktır. Devam eden mağduriyetlerin maddi — manevi tanzimi için başka düzenleme düşünülmüş müdür?