"Emniyet Genel Müdürlüğü özellikle teröre karşı bir önlem olarak taksilere kamera yerleştirilmesi konusunda bir genelge yayınladı" diyen Yahya Uğur, "EGM, taksilere kamera yerleştirilmesini Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinden ve il belediyelerinden istedi" şeklinde konuştu.
Uğur, bu sistemin hem taksiciler hem de şoförler açısından önemine dikkat çekti:
"Biz konuya önceden beri sıcak baktığımızı, hatta bu tür projelere girdiğimizi de söylemiştik. Bizim açımızdan güvenlik konusu çok önemli. 125 arkadaşımızı malesef basit paralar için kaybettik, katledildi arkadaşlarımız. Hemen tespit edilip yakalanacaklarını bilseler böyle vahşi cinayetlere girmezlerdi. Şoförlerimizin can güvenliği için çok önemli bu.
Müşterilerimiz için de çok önemli bir gelişme. Araç içinde kamera olmasıyla beraber yaşanan tartışmaların, unutulan eşya sorununun artık geride kalacağını düşünüyorum."
TAKSİLERDE KAYDEDİLEN GÖRÜNTÜLER HANGİ DURUMLARDA KULLANILACAK?
Taksinin kamusal bir alan olduğunu hatırlatan Uğur, "Şu soru akla geliyor: Taksi şoförleri acaba kaydettiği görüntüleri istediği zaman kullanabilecek mi? Kesinlikle bu doğru bir bilgi değil. Kamu kurumları tarafından bu bilgiler kaydedilecek ve savcılık tarafından istendiğinde bu görüntülere bakılacak" dedi.
BU UYGULAMA İNSANLARI TAKSİYE BİNMEKTEN CAYDIRIR MI?
Taksi şoförlerinin mağdur olduğu konulardan birinin töhmet altında bırakılmak olduğuna vurgu yapan Uğur, "Taksici arkadaşlarımıza arabada eşyalarını unuttuğunu iddia eden müşteriler sürekli ‘arabada unutuldu da geri getirilmedi' şeklinde konuşuyorlar. Sonra bakıyoruz üç gün sonra başka yerden çıkıyor. Bu yüzden taksi şoförlüğü en kolay töhmet altında bırakılan bir meslek" dedi ve kamera sistemi uygulamasıyla bu tür sorunların ortadan kalkacağını belirtti.