Referandumda anayasa değişikliğinin yüzde 51.4 oyla kabul edilmesi, erken seçim riskinin oldukça azalmasına neden olurken; analistlere göre piyasalar için önümüzdeki dönemde ana gündem konuları siyasi gelişmeler, AB ile ilişkiler, idam referandumu, yapısal reformlar ve jeopolitik riskler olacak.
Kredi derecelendirme şirketi Moody's'in 'Türkiye: Referandumda az farkla 'Evet' çıkması, kredibilite üzerinde baskı oluşturan politik belirsizliği uzatıyor' başlıklı araştırma notunda, "Referandumda anayasa değişikliğine çok az bir farkla destek çıkması, Türk toplumundaki kutuplaşmanın süreceğini gösteriyor" uyarısı yapıldı.
Moody's'in dün açıkladığı Araştırma notunda, bu gelişmenin de hükümetin odağının "hem iç politika hem de jeopolitik risklere" yoğunlaşmasına neden olacağına dikkat çekildi.
Olağanüstü hal uygulamalarına bağlı 'gergin siyasi atmosferin' de iş dünyası ve tüketici güvenine olumsuz yansımasını sürdürmesinin beklendiği de vurgulanan notta, bu durumun da Türkiye'nin ekonomik büyümesinin düşük kalmasına yol açacağı belirtildi.
Araştırma notuna göre, Türkiye'deki kutuplaşmanın yanında, bölgedeki jepolotik riskler, politikadaki bilirsizlikler ve tüm bunların yanında Türkiye'nin dış finansmana olan ihtiyacının da giderek artması, ülkenin kredibilitesini baskı altında tutmaya devam edecek.
EURO 3 AYIN EN GÜÇLÜ HAFTALIK KAZANCINA YÖNELDİ
Bu arada cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek Fransa'da aşırı sağcı aday Marine Le Pen'in de aralarında olduğu adaylar arasındaki mücadelenin başa baş geçeceğini gösteren anketlere karşın euro, dün, üç haftanın zirvesine yükseldi.
Doları'nın on önemli piyasa parası karşısındaki değerini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump'ın doların bu ay çok yükseldiğini belirtmesi ardından düşüşünü ikinci hafta taşıdı. İngiltere'de ise Haziran ayında erken seçime gidilmesine ilişkin gelişmeler sterlinin bu hafta yüzde 2'nin üzerinde değer kazanmasında etkili oldu.