Türkiye'de yönetim sistemini değiştiren 16 Nisan referandumuyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Anayasa değişikliklerine ‘Hayır' diyen partilerden CHP ve HDP, referandumun iptali için YSK'ya başvurdu. Ancak YSK iptal başvurularını 1'e karşı 10 oyla reddetti. Bunun üzerine CHP, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi gündeme getirdi.
Anayasa Mahkemesi'nin halk oylaması kararını inceleme hakkı ve yetkisinin olmadığını kaydeden Bozdağ, Anayasa'ya göre de, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre de bu hakkın olmadığını kaydetti.
Bozdağ, "Bizim kanunlarımıza da göre yoktur. Çünkü Anayasamız YSK kararlarının kesin olduğunu ve bu kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamayacağını açıkça hükme bağlıyor. Bu hiçbir mercinin içerisinde Anayasa Mahkemesi de vardır. Anayasa Mahkemesi'nin yerine konuşmak istemem ama bir hukukçu bir Adalet Bakanı olarak şunu derim; böyle bir karar gittiğinde bunun sonucunun kabul edilemezlik olduğunu anlamak, anlatmak, görmek için Adalet Bakanı olmaya hukukçu olmaya gerek yok" diye konuştu.
CHP'Lİ ERKEK: HUKUK DEVLETİ İSE AYM İNCELEMELİ
Sputnik'e konuşan TBMM Anayasa Komisyonu'nun CHP'li üyesi Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, "Eğer biz hukuk devleti isek Anayasa Mahkemesi de anayasada yazılı temel hak ve özgürlükleri, siyasi hakları korumakla yükümlüyse bu işin içine girip mutlaka inceleme yapmak zorunda" dedi.
'AYM'E GİDİLMESİ ZORUNLU, ARDINDAN AİHM'E GİDİLECEK'
Anayasa Mahkemesi'nin OHAL ile ilgili KHK'ları incelemekten kaçındığını ifade eden CHP'li Erkek, Anayasa Mahkemesi'nin referandum ile ilgili de ‘YSK kararları kesindir, benim inceleme yetkim yoktur' diyebileceğini, bunun kendileri için sürpriz olmayacağını söyledi. Erkek, "Ama Anayasa Mahkemesi bir birey dahi başvursa — çünkü siyasi haklar, temel hak ve özgürlükler güvence altındadır — onun için incelemeli. Anayasa Mahkemesi'ne zaten gidilmesi zorunlu ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİİHM) gidilecek. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne biz taraf bir ülke olduğumuz için hukuk çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
'AYM MÜDAHALE ETMEZSE KİM EDECEK?'
Erkek, YSK'nın kararının ‘tam bir kanunsuzluk hali' olduğunu, açıkça hukukun, yasanın çiğnendiğini kaydederek, şunları söyledi:
'ANAYASA MAHKEMESİ CESUR OLSUN, HİÇBİR YERDEN KORKMASIN'
HDP'Lİ YILDIRIM: ADALET BAKANI'NIN AÇIKLAMASI ÇOK PROBLEMLİ
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da Sputnik'e yaptığı açıklamada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvuruyla ilgili açıklamasının çok problemli olduğunu söyledi. Yıldırım, "Bu ülkede yargıya siyasi müdahalenin çok açık göstergesidir. Adalet Bakanı böyle bir açıklama yapamaz" dedi.
AİHM'E GİTMEK İÇİN DE İÇ HUKUKUN TÜKETİLMİŞ OLMASI LAZIM
"YSK bir anayasal kurumdur, anayasal görevini yerine getirememesi durumunda anayasa ihlallerini incelemekle mükellef olan Anayasa Mahkemesi bakar. Kaldı ki iç hukukun tükenmesi açısından da usulü olarak yani esas olarak da öyledir, usulü olarak da böyle bir şey elzemdir. Çünkü sonraki aşaması AİHM'dir, AİHM'ne gidildiğinde iç hukuk yöntemlerinin tamamının tüketilmiş olması lazım. Usul açısından öyledir ama esas açısından da YSK anayasal bir kurumdur, anayasal sorumluluğunu getirememişse bu Anayasa Mahkemesi'ne götürülür. "
'YSK'NIN KARARI KESİN AMA ANAYASAL GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ'
'AİHM, AGİT RAPORLARI ÜZERİNDEN DE İŞLEM YAPABİLİR'
AİHM'in referandumun iptaline ilişkin bir karar verebileceğini de savunan Yıldırım, "Yani sadece bizim başvurumuz üzerinden değil bizi doğrulayan AGİT raporları üzerinden de işlem yapabilir, işlem tesis edebilir" diye konuştu.