Pentagon, Pyongyang'ın nükleer denemelerine devam etmesi halinde Kuzey Kore'ye askeri müdahaleyi masada bulunduruyor. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ise çarpışma halinde ABD'ye karşılık vermeye hazır olduğunu açıkladı.
Carl Vinson uçak gemisinin öncülüğündeki bir güdümlü füze kruvazörü, 3 destroyer ve Tomahawk füzeleri taşıyan nükleer denizaltılardan oluşan ABD donanma kuvvetleri dün Kuzey Kore kıyılarına füze saldırısı düzenleyebilecek kadar yaklaştı.
Bu karar, Kuzey Kore'nin 4 Nisan'da orta menzilli balistik füze fırlatmasının ardından verildi. Pyongyang ayrıca geçtiğimiz mart ayında da yüksek güce sahip yeni füze motorunu test etmişti. Bu motorun kıtalararası balistik füzelerde kullanılabileceği belirtiliyor. Bilindiği üzere Kuzey Kore nükleer silahlara da sahip.
BÖLGEDE TIRMANAN GERİLİM
Kore yarımadasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un üvey kardeşinin öldürülmesiyle geçtiğimiz şubat ayından beri giderek tırmanan gerilim yeni bir durum değil. Taraflar şimdiye kadar birçok kez birbirilerini güç kullanmakla tehdit etmiş, ancak gerçek bir savaşın eşiğine gelinmemişti.
Fakat bugün 'Kore denkleminde' (ABD Başkanı) Donald Trump gibi yeni bir etken ortaya çıktı. Trump, Suriye'deki hava üssüne Tomahawk'larla ve Afganistan'daki IŞİD üyelerine 'bombaların anası' ile saldırmaktan çekinmedi. Bu durumda Washington'un Pyongyang'a yönelttiği suçlamalar durumu gerçek bir savaşın eşiğine getirebileceğinden endişe ediliyor.
PROVOKASYONLAR ZİNCİRİ
Geçtiğimiz yıl ABD ve Güney Kore Ulji Freedom Guardian adı altında kapsamlı bir tatbikat düzenledi. Geçtiğimiz ocak ayında Güney Kore medyası, savaş halinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'u etkisiz hale getirecek özel bir ekibin hazırlandığını duyurdu. Martın başındaysa ABD ve Güney Kore Foal Eagle tatbikatını başlattı. Bu bölgede her yıl Key Resolve tatbikatının da yapıldığı unutulmamalı.
Bu ortamda, ABD ile Kuzey Kore arasında artan gerilimin eğitim amaçlı yapılan tatbikatların savaşa dönüşebilme senaryosunu da göz ardı etmemek gerekir.
ABD'NİN JAPONYA VE GÜNEY KORE İLE DANIŞMA SÖZÜ
Bölgede gerçek bir savaşın başlaması durumunda en çok nasibini alacak Japonya ve Güney Kore, duydukları endişeleri dile getirmekten çekinmiyor. Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye Tokyo ile görüşülmeden saldırıda bulunmayacağını belirtti.
Öte yandan Güney Kore Savunma Bakanlığı, ülkenin halkını sosyal ağlarda 'ABD'nin hızlı saldırısı' endişeleriyle paniğe kapılmamaya çağırdı ve ABD yönetiminin olası bir saldırı durumunda önceden Seul ile tüm alternatifleri görüşeceğini açıkladı.
Kuzey Kore ile olası bir savaşın ‘rahat bir gezi' olmayacağı ABD yönetimi tarafından da biliniyor. Daha önce 90'lı yıllarda Kuzey Kore'ye olası bir saldırının sonuçlarını hesaplamaya çalışan Beyaz Saray, savaş için yaklaşık 100 milyar dolar harcanacağını ve yaklaşık 100 bin Amerikalı askerin ölümüne yol açabileceğini ortaya koymuştu.
BEYAZ SARAY'IN BÖLGEDEKİ DURUM İLE İLGİLİ SAPTIRILMIŞ ALGISI
PYONGYANG'IN ASKERİ GÜCÜ KÜÇÜMSENMEMELİ
Öte yandan RT'ye konuşan askeri uzman Mihail Timoşenko, uluslararası arenada sürekli olarak izole edilen Pyongyang'ın onlarca yıl boyunca savaşabilir bir ordu oluşturmaya yoğunlaştığını açıkladı. Timoşenko, "Kuzey Kore'nin denizaltı filosunun büyük bir kısmını dizelli denizaltılar oluşturuyor. Bu denizaltıların, son derece düşük hızları sayesinde denizde tespit edilmesi çok zor. Söz konusu araçlar, ABD'nin donanmasına rahatlıkla ulaşıp, saldırabilir ve o zaman ‘şenlik' başlar" dedi.
Filosunda bulunan 70 denizaltının dışında Kuzey Kore'nin nükleer denizaltı çalışmalarına da devam ettiği ve 2018'e kadar inşa edilen iki nükleer denizaltının devreye alınabileceği belirtiliyor.
ÇİN FAKTÖRÜ