Bakan Işık, Mattis tarafından Pentagon'da resmi törenle karşılandı, daha sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.
Görüşmede Işık'ın yanı sıra Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ve diğer Türk yetkililer yer alırken, ABD tarafında ise Mattis'ten başka ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın da olduğu bir heyet hazır bulundu.
'İLİŞKİLER DERİNLEŞMELİ'
Görüşmenin başında basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Bakan Işık, "ABD'nin, Suriye'de Beşar Esad rejiminin İdlib'de gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına karşı rejimin elindeki Şayrat Hava Üssü'nü vurmasını memnuniyetle karşıladıklarını" dile getirdi.
Fikri Işık, "Bugün, bölgemizde terörizmden ortaya çıkan tehditleri bertaraf etmenin yollarını ve araçlarını konuşacağız. Bu bağlamda bizim kararlı ve etkili çabalarımızı gerektiren mevcut tüm konuları, bölgesel ve küresel güvenlikle ilişkili tüm konuları ele alacağız" dedi.
'ORTAK TEHDİT YELPAZESİ'
Başta NATO kapsamında olmak üzere birçok konuda ABD ile Türkiye'nin işbirliği yaptığını ifade eden Mattis ise, "ABD ve Türkiye orduları PKK ve IŞİD terörizmi de dahil olmak üzere geniş bir ortak tehdit yelpazesine karşı birlikte çalışıyorlar" diye konuştu.
FIRAT KALKANI VURGUSU
Bakan Işık ile şubat ayında Brüksel'de görüştüklerini ifade eden Mattis, "Türkiye'nin hem NATO'da hem de IŞİD karşıtı koalisyonun değerli bir üyesi olduğunu" söyledi.
Mattis, "Koalisyonun İncirlik Üssü'nden gerçekleştirdiği entegre hava operasyonları ve cesur Türk kuvvetlerinin Fırat Kalkanı Operasyonu ile sınırı IŞİD'e kapatması, iki ülkenin de bu operasyonda (IŞİD karşıtı operasyon) yüksek önceliklerini gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.