Referanduma sunulan anayasa değişikliğinin mimarlarından Karatepe, üniter devletten yana olduğunu fakat şehir yönetimini anlatırken ilçelere belediye, büyükşehir yönetimleri yerine de şehir yönetimi kavramlarının kullanılması gerektiğini ileri sürdü.
'BİLMEDİĞİMİZ BİR SİSTEME GEÇİYORUZ'
Hakan'ın 'Bu deneme yanılma tahtası mı?' sorusuna "Netice itibariyle bilmediğimiz bir sisteme geçiyoruz biz" diyen Karatepe, Hakan'ın "Peki risk yok mu" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Her şeyde risk var. Bakın nerede risk var. İşte böyle bir sistemi bir politik liderin gündeme getirmesinde bile risk var. Ama risk var da, riskin de keyifli tarafı şu: Öyle bir risk ki bunu göze alıyorsunuz. Çıkıyorsunuz hiç bilinmeyen birşeyi, hem de bundan bir sene önce kamuoyu yoklaması yaptığınız da halkın yüzde 25'inin desteği var. Siz bunu gündeme getiriyorsuz. Herşeyin riski var. Risk her zaman vardır. Keyfi orada."
'TAMAMEN DİSİPLİNSİZ DE DEMEK İSTEMİYORUM AMA BİLMİYORUZ'
"Parlamenter sistemin kaynağı olan İngiltere'de parti disiplini gelişti. Çünkü parti disiplini olmazsa parlamenter sistem çalışmıyor. Yani parlamentoda güvenoyu almış bir hükümetin varlığını sürdürebilmesi için gruba sahip olmanız ve grubun hükümete desteğinin devam etmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi olan ülkelerde bu kadar parti disiplini yok. Tamamen disiplinsiz de demek istemiyorum ama bilmiyoruz."
'BAŞKANA BAZI İMTİYAZLAR TANIDIK, BAŞKAN YANİ SONUÇTA'
Programda anayasa değişikliği geçerse cumhurbaşkanının denetimsiz olacağına ilişkin eleştiriler de gündeme geldi. Karatepe, milletvekillerinin başkana yazılı soru sorma hakkının bulunmamasına ilişkin şunları söyledi:
"Yazılı soru başkana sorulamıyor. Yani işte başkana öyle bir ayrıcalık tanıdık. Başkan yani sonuçta. Başkana bazı imtiyazlar ayrıcalıklar tanıdık."