'VETOYA RAĞMEN HESABINI SORACAĞIZ'
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Rusya'nın veto hakkını kullanarak kimyasal silahların kullanılmasına karşı olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu savunarak, "Bu ölümleri kınayan bir karar nasıl veto edilebilir?" diye sordu. Rycroft, "Vetoya rağmen saldırının hesabını rejimden soracağız. Bu tasarı kimyasal saldırının kurbanları için hesap sormanın başlamasını sağlayabilirdi ancak bunun yerine Rusya'nın vetosuyla karşılaştık" diye konuştu.
'ABD ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYOR'
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Rusya'nın bu karar tasarısını veto ederek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yanında yer almayı seçtiğini belirterek, "Eğer rejim Rusya'nın iddia ettiği gibi masumsa bu tasarıda talep edilen bilgiler onları haklı çıkarırdı" değerlendirmesinde bulundu.
Haley, "Esad ve Suriye hükümeti, Suriye'de korkunç eylemlerinizden sonra artık dünyada hiç arkadaşınız kalmadı. ABD, eylemlerinizi çok yakından takip ediyor. Küstahlığınız ve insanlığı gözardı ettiğiniz günler sona erdi. Bahaneleriniz artık duyulmayacak" şeklinde konuştu.
RUSYA: SORUŞTURMA İÇİN GERÇEK BİR ADIM ATILMADI
Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov ise oylamanın sonucunun önceden belli olduğunu çünkü Batılı ülkelerin BMGK'ya getirdiği karar tasarısında Rusya'nın endişelerinin ve önceliklerinin dikkate alınmadığını belirtti.
Batılı ülkelerin Rusya'nın endişelerini bilmesine rağmen bu "tek taraflı" karar tasarısını oylamaya sunduğunu kaydeden Safronkov, Han Şeyhun'daki kimyasal saldırı iddialarının soruşturulmasına ilişkin Şam'ın "işbirliğine açık olduğunu" ancak soruşturma için "gerçek adım atılmadığını" söyledi.