Russia Today (RT), Google'ın yeni uygulamasının ayrıntılarını araştırdı.
Geçtiğimiz ekimde Google'ın üzerinde çalışmaya başladığı bilgi doğrulama hizmeti önce sadece ABD ve İngiltere'deki İOS ve Android kullanıcılarına açıktı. Sistemin çalışması ve kullanıcıların geri bildirimleri değerlendirildikten sonra haber denetiminin Google News sekmesinde yapılacak tüm aramalara ve Google tarayıcısında tüm dillerdeki aramalara yaygınlaştırılmasına karar verildi.
‘FACT CHECK' NEDİR?
Öte yandan Google, konuya ilişkin açıklamasında doğrulama sisteminin her arama için ulaşılabilir olmadığını ve üstelik aynı arama ile ilgili çeşitli doğrulama kaynaklarının farklı sonuçlara varabileceğini vurguladı.
Açıklamada ayrıca hizmetin internet devi tarafından değil, dış şirketler tarafından verildiği, farklı yorumların ise haber hakkında daha net bir tablo ortaya koyabileceği ve bu sayede insanların kendi fikirleri çerçevesinde denetimi rahatlıkla analiz edebileceği vurgulandı.
DÜNYA GENELİNDE 115 KURULUŞ ‘FACT CHECK' PROJESİNE KATILDI
Bilhassa seçim dönemleri öncesi ve sağlıkla ilgili konularda yanıltıcı bilgilere karşı savaş açan Google, bilgi doğrulama hizmeti veren yüzden fazla kuruluşla işbirliği yaparak arama sonuçlarına ve haberlerine bilgi doğrulama (fact check) imkânı getirdi. Google'ın denetimci listesine BBC, CNN, The Guardian, The New York Times ve daha 111 şirket şimdiden katıldı.
BİLİNÇLİ YANILTANLARA YAPTIRIM
Kullanıcılar ya da şirketlerin herhangi bir olayın yorumunu kabul etmemeleri halinde haberin doğru veya yalan haber olduğunu belirten kaynağa başvurabilecek ve sistemin bilinçli olarak yanıltma amacıyla kullanıldığı tespit edilirse Google, ihlal edenlere çeşitli yaptırımlar uygulayabilecek.
HENÜZ BİRKAÇ GÜNLÜK
Haber doğrulama sistemi birkaç gündür devrede olduğu için şimdilik arama motorunda ‘Fact check' notu ile ilgili yorumu bulmak oldukça zor. Ancak Google, sistemi geliştirmeye kararlı ve iyimser.