The Independent gazetesi, İngiltere hükümetinin gizlice Rusya’yla ilişkileri düzeltemeye çalıştığını bildirdi. Söz konusu elbette dostluk değil, küçük de olsa yapıcı diyalog kurma çabası.
#UK Government in discreet moves to boost relations with #Russia https://t.co/antsc58xOS
— Frances Townsend (@FranTownsend) April 6, 2017
British Foreign Office admits differences with Russia, welcomes report by House of Commons https://t.co/3ytaj6i9Z9
— Freepress (@ultimateOne) March 2, 2017
Snobbery knows no bounds
Bu bağlamda, Avam Kamarası’nın Dış İlişkiler Komitesi’nin İngiltere-Rusya ilişkilerinin durumuna ilişkin rapora bakmakta yarar var. Raporun genel fikri: Moskova’yla çözüm yaklaşımlarının tamamen ters olduğu konularda bile diyaloga ihtiyaç var. Bazı yönlerde ise sadece diyalog değil, somut görüşmeler ve işbirliği gerekiyor. Bunların arasında terörle mücadele ve havacılık güvenliği.
Michael Fallon (UK Secretary of Defense) warns Russia against interfering in #Libya, says considering defense aid https://t.co/OvNTbvmwMy pic.twitter.com/qe4a2knPgf
— Alwasat Libya (@alwasatengnews) February 18, 2017
Gerçi Londra’da uzlaşı istemeyenler de var. Örneğin, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, çok kaba bir dille Rusya’yı Libya’da aktif politika konusunda uyarmıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov’u ziyaret eden Libya Ulusal Ordusu Komutanı Mareşal Halife Haftar arasında gerçekleşen video konferansını değerlendiren Fallon, “Ayının pençesini oraya (Libya’ya) sokmasını istemiyoruz. Moskova, Batı’nın dayanıklılığını test ediyor” demişti.
ŞOYGU: HER ASLAN KEDİDİR AMA HER KEDİ ASLAN DEĞİLDİR
Washington, Londra ve Paris’in Şam’ı kimyasal saldırıyla suçlaması da diyalogun yararına değil. İdlib saldırısı konusunda sadece Moskova ve yeni Washington idaresi arasında değil, Rusya ve İngiltere arasında da potansiyel ayrılma noktası oluşuyor. Zira Londra, Moskova’yla gizli görüşmelerini, Rus-ABD ilişkilerindeki olası iyileşme beklentisiyle planlıyordu.