Rusya'nın saldırıyı 'kabul edilemez' olarak nitelendirip Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya davet ettiğinin hatırlatılması üzerine Yavuz, Moskova'nın bir sonraki olası adımını şu sözlerle değerlendirdi:
"Birleşmiş Milletler düzleminde çözülecek bir durum olmaktan çıktı bu durum. Amerika'yla sonuna kadar karşı karşıya çatışma içine girmez Rusya. Amerika'nın da yatıştırıcı açıklaması dikkate alındığında durumun daha fazla büyümeyecek gibi görünüyor. Bu Trump'ın karar verdiği bir harekat gibi geliyor bana. Tabii yine de Rusya, Suriye'deki gücünü arttırmaya yönelik adım atacaktır."
'TÜRKİYE AÇISINDAN SEVİNDİRİCİ OLMAMALI'
Esad'ın Irak'ta olduğu gibi olağan şüpheli olarak gösterildiğine değinilmesi üzerine Emekli Tümgeneral "Maalesef bir kısım bilgilerin teyit etme kabiliyeti yok. Bölgemize emperyalist müdahale oluyor, Türkiye bunun bedelini daha önce de ödedi ve ödeyeceğe benziyor. İsrail ve Suudi Arabistan'ın yararına bir durum. Bunun Türkiye için sevindirici bir tarafı olmamalı" diye konuştu.
ABD'nin Menbiç'ten çekilmesinin Türkiye açısından önemine vurgu yapan Yavuz "Bu sebeple Türkiye'nin çıkarı Amerika'nın dümen suyuna girmek değil, Amerika'nın yarattığı koridoru engellemek. Dolayısıyla Türkiye'nin gel-gitleri olan dış politikasını anlamıyorum. Çelişkili bir politika bu" dedi.
'TÜRKİYE YÖNÜNÜ ABD'YE ÇEVİRMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR'
Rusya'nın saldırıdan sonraki olası açıklamalarının ne olabileceğine dair görüş belirten Başlamış "ABD'nin uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler'in desteğini almadan geçmişten bu yana, Libya, Irak ve Yugoslavya'daki saldırılar dahil, gerçekleştirdiği tüm saldırılar gündeme geldi son olayla. Rusya'dan bugün sert bir açıklama geleceğini tahmin ediyorum ancak Moskova-Washington arası çok büyük krizi öngörmüyorum. Bir şekilde uzlaşma yolu bulunacaktır. Amerika açısından, Trump'ın iddialı söylemlerinin aksine o kadar özgür olmadığını anladı ve belki de Trump'ın kendi popülaritesinin arttırmak için yaptığı bir saldırıya benziyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye harekat çağrısında bulunduğu ama YPG ve PYD konularındaki anlaşmazlıkların sürdüğünün hatırlatılması üzerine Başlamış "Türkiye'nin bir tarafı seçmesi gerekiyor ABD ve Rusya arasında. İkisiyle birlikte bu işi götüremez. Cumhurbaşkanı'nın son açıklamaları da Türkiye'nin yönünü Amerikan tarafına çevirdiğine işaret ediyor" dedi.
Rusya'nın diplomasiye ağırlık vereceğini öngördüğünü ifade eden uzman "Rusya'nın Esad'a desteği biliniyor ama az konuşulan bir şey var: Şam ve Moskova'nın da zaman zaman anlaşmazlıklar yaşadığı" dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un "Rusya'nın Esad'a desteği sınırsız değildir" sözlerine atıfta bulunan Başlamış "Bu açıklama önemli. Orada bir görüş ayrılığı var. Esad, Suriye'nin tamamında kontrolü ele geçirmek istiyor ama Rusya bunun gerçekçi olmadığını düşünüyor" diye ekledi.
'TRUMP'IN HAMLESİ İÇ POLİTİKA ÜRÜNÜ'
"Ama kimse Başkan ister vurur, ister vurmaz şeklinde anlamasın. Trump, Amerika'da çok zor günler geçiriyor. Başkan oldu ama olamadı. Almak istediği hiçbir kararın net şekilde arkasında duramadı. Göçmenlerle ilgili karar alıyor, mahkeme durduruyor. Obama'nın sağlık reformunu değiştirmek istediğin kendi partisinden itiraz geliyor. Trump, ilk dört ayda onaylanma oranı en düşük başkan. Yani, Trump'ın bu kararı da yüzde 70-75 oranında bir dış politika meselesi değil; iç politika meselesi olarak değerlendirilebilir."
Eğer Trump bu hamlenin ülkede olumlu yansımasını gördüğü takdirde, benzer adımlar atmaya devam edebileceğine değinen Kuntay, makul çoğunluğun desteğini almak için ortak bir düşman mantığıyla Suriye meselesini desteğini arttırmak için kullanabileceğini değindi.
ABD'nin Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) verdiği destek sebebiyle Ankara ve Washington'ın ayrışmasının söz konusu olduğunu söyleyerek "Amerika'nın Esad'ın gitmesini istemesi yönünde bir tavrı olursa kısa vadede Türkiye-ABD yakınlaşır ancak orta vadede Esad'dan sonra bölünme söz konusu olursa o zaman yeniden taraflar ayrışma yaşayacaktır. Her şey çok puslu ve dengeler çok değişken" diye ekledi. Kuntay
'TÜRKİYE ASKERİ DESTEK VERMEZ'
Yarar "ABD operasyonların bittiği yönünde açıklama yaptı. Bundan sonra olacaklar Esad yönetiminin tavrına bağlı" dedi.
Türkiye'nin ABD'ye üs sağlayarak destek verme ihtimaline değinen Yarar "Idlib'e girileceğini ve böyle bir operasyona girileceğini sanmıyorum. Askeri bir destek verileceğini düşünmüyorum" dedi.