Rusya Savunma Bakanlığı, önümüzdeki haziran başında 2018-2025 yıllarını kapsayan devlet silahlanma programının (DSP-2025) nihai taslağını Devlet Başkanının görüşlerine sunacak. Söz konusu belgeyle önümüzdeki 8 yıl içinde Rus ordusunun hizmetine girecek silahlar ve teknolojiler belirlenmiş olacak, böylelikle silahlı kuvvetlerinin ileriye dönük gidişatına da yön verilecek.
DSP-2025’te ordu için büyük önem taşıyan S-500 hava ve füze savunma sistemlerinin, 5. nesil PAK FA avcı uçağının ve Armata bazlı zırhlı araçların öngörülmüş olduğu söylense de, bazı askeri uzmanlar, azalan finansman koşullarında birçok iddialı projenin belirsiz süreyle ertelenebileceğini savunuyor.
DENİZ KUVVETLERİ GEMİLERİNİ YENİLEYECEK
Geçtiğimiz ocakta Vedomosti gazetesi, savunma bakanlığındaki kaynaklara dayandırdığı haberinde askerlerin 2025’e kadar silahlanma için 30 trilyon ruble (yaklaşık 1,9 trilyon TL) kaynak talep ettiğini, ancak finans bakanlığının 12 trilyon rubleye (yaklaşık 800 milyar TL) razı geldiğini yazdı.
Öte yandan Oboronno-Promışlennıy Potentsial (Savunma Sanayii Potansiyeli) dergisinin genel yayın yönetmeni Viktor Nikolaev, Arktik bölge için gemi inşa programının ‘kırpılmasına’ pek ihtimal vermediğini bildirdi.
SUKHOİ PAK FA AVCI UÇAKLARININ SERİ ÜRETİMİNE GEÇİLEBİLİR
Uzmanlar, hava ve uzay kuvvetlerinin azaltılan finansmandan fazla etkilenmeyeceğini savundu. Daha çok Suriye’de denenmiş olan uçak ve helikopterlerin üretimine vurgu yapılacağını ifade eden uzmanlar, S-500 hava ve füze savunma sistemlerinin bekletilebileceğini öne sürdü.
KARA KUVVETLERİ TEMPOYU DÜŞÜRMEYECEK
Kara kuvvetlerinde kullanılan silahları modernize etme temposunda düşüş beklemediklerini belirten uzmanlar, 2020’ye kadar ordudaki modern tank oranının yüzde 70’lere çıkabileceğini aktardı.
Öte yandan askeri uzman Viktor Murahovskiy, “Günümüzdeki tehditler dikkate alındığında DSP-2025 kapsamında kara kuvvetlerinin hava savunma sistemlerinin önemli derecede artırılacağını düşünüyorum. Özellikle Buk-M3, Tor-M2, S-300B4 sistemleri söz konusu. Nükleer güçlerimizin karadaki unsurlarına gelince, Sarmat termo-nükleer balistik füzelerinin ve Barguzin nükleer trenlerinin geliştirilmesine ve kullanımda olan silahların modernizasyonuna ağırlık verilecek” dedi.
GELECEĞE DÖNÜK ÇALIŞMALAR
Geçtiğimiz mart sonunda Rusya askeri sanayi komisyonundan bir kaynak, yeni silahlanma programında haberleşme, keşif ve kumanda sistemleri, ‘hassas’ silahlar gibi ‘akıllı silah sistemlerine’ de vurgu yapılacağını, silahlı kuvvetlerin tümünün bu tür sistemlere ihtiyaç duyduğunu açıkladı.