Tüm faaliyetlerinin yasal olduğunu belirten online rezervasyon portalı booking.com ise karara itiraz edeceğini açıkladı.
TÜRSAB'ın mahkeme kararını Alman trivago.com, Amerikalı tripadvisor.com gibi diğer tüm online rezervasyon sitelerine de göndereceği bildirildi.
Turizm sektöründe bir kesim bu kararı desteklerken, bir kesim ise yasaklamaların önünde durdu.
Tur operatörleri platformu sözcüsü Cem Polatoğlu, online rezervasyon portalı booking.com'a yönelik alınan bu tedbir kararının gerekçelerini ve hem hizmet üreticiler hem de tüketici için sonuçlarını değerlendirdi.
‘YASAKLAMA, ÜLKE PRESTİJİNE ZARAR VERİYOR'
Bu haberin dünyada bütün gazetelerde ve medyada yer aldığını hatırlatan Cem Polatoğlu'na göre bu tür global şirketlerin ya da uygulamaların, Türkiye'de yasaklanması ülke prestijine zarar veriyor.
"Twitter'ı yasakladığımız nasıl haber olduysa, booking.com'u da yasaklamamız haber oldu. Çünkü Türkiye, dünyanın altıncı büyük turizm ülkesi ve böyle bir ülkenin böyle bir yasağı her yerde haber olur."
‘TÜRSAB YERİNE BİR ACENTA BU SAVAŞI BAŞLATMALIYDI'
"Böylece dünyaya rezil olmamış olurduk" diyen Polatoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Buradan faydalanan birçok Türk tüketicisi var, onların gözünde de TÜRSAB maalesef prestij kaybetti. TÜRSAB, yasaklayıcı veya onların daha ucuza otel almalarını engelleyen bir kurum haline geldi. Seyahat acentelerının, zaten biraz zorlandığı, imajını da aşağıya çekti."
‘YÜKSEK KOMİSYONLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN UZLAŞILMALI'
Buna karşın Polatoğlu, yasaklarla bu işi ortadan kaldırmak mümkün olmadığını söyledi. Cem Polatoğlu'na göre TÜRSAB'ın öncelikle yapması gereken, uzlaşma yoluna gitmekti.
"Bunun için booking.com'la, üye olan oteller ve tur operatörlerini bir araya getirip, mutlaka bir ara yol bulması gerekiyordu. Şirket komisyonlar konusunda ger adım atmasa, buna yanaşmazsa da, otelleri zorlayacaktı, bir orta yol bulunacaktı. Çok sayıda global şirket var, bunların hepsini mi yasaklayacağız?"
‘TÜRK TURİST İÇİN ALTERNATİF ÜRETİLMELİ'
Burası aracılığıyla yüzde 50'ye varan rezervasyon alındığını hatırlatan Polatoğlu, kararın Türk tüketicisinin olumsuz etkilediğini söyledi.
Cem Polatoğlu, yasak karşısında mutlaka Türk turist için bir alternatif üretilmesi gerektiğini savundu:
"Örneğin alternatif bir web sitesiyle, kamuoyuna da güzel bir duyuruyla en azından tüketicinin Türk otellerine erişebilmesi sağlanmalı. Dünyada artık sistem böyle. İnsanlar uçak biletlerinin yüzde 97'sini internetten satın alıyorlar. Artık acenteye git, para ver, seyahat acentası uçak bileti alsın dönemi bitti."
‘DÜNYADA TURİZM WEB'DEN GEÇİYOR'
Cem Polatoğlu, dünya üzerinde rezervasyonların yüzde 85'inin bu tür web sitelerinden yapıldığını, Türkiye'de de bu oranın yüzde 35-40 aralığında olduğunu söyledi.
Seyahat acentalarının görev kapsamının artık değiştiğini belirten Polatoğlu, dünyadaki sistemi örnek verdi:
"Avrupa ülkelerinde ve ABD'de tur operatörü sayısı onlarla sınırlı. Türkiye'ye baktığımızda ise 11 bin seyahat yöneticisi var. Böyle bir sistem dünyada yok. Bunların da elenmesi lazım. Bu sistemi ne kadar ayakta tutabilirsiniz ki? Türkiye'de de bunların sayısı 11 binden beşe altıya düşecek."