Alman hükümetinin soru önergesine verdiği yanıtta “Toplam 20 suçlanan kişi ve bilinmeyen şüpheliler hakkında Türk hükümetinin direktifiyle Gülen yapılanması üyelerini izleyerek casusluk faaliyetlerinde bulundukları iddiasıyla soruşturma yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi.
Yanıtta ayrıca, 2016 yılında 345 DİTİB imamına vize verildiği ve bu sayının 2015 yılında 240, 2014 yılında ise 200 olduğu belirtildi. Vize verilen imam sayısı 2011 yılında ise 160 olduğu kaydedildi.
Alman hükümetinin yanıtını gazeteye değerlendiren Dağdelen, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) çok sayıda isim hakkında casusluk yaptığı şüphesi bulunduğuna işaret ederek “DİTİB hakkındaki casusluk suçlamalarına hukuk devleti prensipleriyle bağdaşmayacak ölçüde gevşek tepki gösterilmesi nedeniyle (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın casus imamları Almanya’dan ayrılarak cezai takibattan kurtulabilmişlerdir” dedi.
Almanya’daki 930 İslami cemaat ve derneğin çatı örgütü DİTİB, imamlarını FETÖ’yle bağlantılı olduğu belirtilen kişiler hakkında bilgi toplamakla görevlendirmekle itham ediliyor.