Rus Reşnetnev Bilgi Uydu Sistemleri (ISS-Reşetnev) şirketinin Genel Müdürü Nikolay Tesdoyedov, Rusya’nın özellikle Brezilya’nın aralarında bulunduğu Latin Amerika ülkelerine yörünge iletişim uydu sistemi Gonets benzeri uydu iletişim sistemleri geliştirmeyi teklif ettiğini söyledi.
Sputnik’e konuşan Testoyedov’un açıklamasına göre, Rusya, başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika ülkelerine bölgenin iletişim sistemini tam anlamıyla karşılamak için Gonets benzeri uydu iletişim sistemleri geliştirmeyi teklif ediyor.
Russian #satellite builder #Reshetnev fully switches to import substitution https://t.co/Vw1VTWpdaY pic.twitter.com/AX12Rg6u0R
— Sputnik (@SputnikInt) April 4, 2017
Testoyedov, “Üretici ve geliştirici olarak ISS Latin Amerikalı müşterilerine böyle bir sistemi geliştirmeyi teklif ediyor. Özellikle Brezilya hakkında konuşacak olursak, bir abonenin bölgesel bir istasyon ve yörüngene 12 uzay aracı olması durumunda bir iletişim oturumu için 6-18 dakika beklemesi yeterli olacak. 24 uydudan oluşan sistemin yerleştirilmesinin ardından bekleme süresi neredeyse sıfıra inecek” dedi.
‘BREZİLYA İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ’
Testoyedev, ISS’nin Brezilya ile herhangi bir füze kullanılarak Alcantara Fırlatma Merkezi’nden fırlatılacak uzay aracı ile ilgili görüşmelere hazır olduklarını belirtti.
Testoyedov “ISS Ukraynalı partnerleriyle Alcantara Fırlatma Merkezi’nin geliştirilmesi konusunda aktif rol aldı. Uydu sistemlerinin geliştirilmesi ve ilk fırlatma işlemlerinin Alcantara’dan gerçekleştirilmesinden sorumluyuz” dedi.
Russia Offering Brazil to Develop Gonets-Like Satellite System #SPIEF https://t.co/18kJW7Hm8d pic.twitter.com/edl8jOTfpa
— SPIEF (@SPIEF) April 4, 2017
‘6 GONETS UYDUSU FIRLATMAYI PLANLIYORUZ’
Şirketin bu yıl 6 Gonets uydu sistemi fırlatmayı planladığını belirten Testoyedov “Uydular üretim aşamasında. Fırlatma işlemlerinin 2017 sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. 9 Glonass-K1 serisi navigasyon uydusunun fırlatma işlemine de gelecek yıldan itibaren hazırlanılması planlanıyor. Çalışmalar Fırlatma işlemlerinin 2018 yılında gerçekleştirilmesini öngören program doğrultusunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.
‘TAMAMEN YERLİ HALE GELDİK’
Testeyedov ayrıca şirkette artık yabancı teknoloji ve teçhizatın olmadığını ve tamamen yerli hâle geldiğini ifade etti.