Lihaçev, "Birçok Türk şirketi görüşmelerde bulunuyor. Hem hükümetlerarası anlaşmada yazdığı gibi hem de Türk hükümetiyle yaptığımız çalışmanın sonucu olarak, nihai kararı Ankara'nın onayını alarak vereceğiz" dedi.
'KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN ŞİRKETLER DE İLGİ GÖSTERİYOR'
Türk şirketlerinin yanı sıra Körfez ülkelerinden şirketlerin de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin sermayesine katılmak istediğini ifade eden Lihaçev, Rus şirketlerinin de bu projede yer alma konusunda ilgisiz kalmadığı belirtti.
'2018'E KADAR ANLAŞMALARI İMZALAMA HEDEFİ KOYDUK'
‘MACARİSTAN'DA PAKS NÜKLEER SANTRALİ İÇİN SONBAHARDA ŞANTİYE KURMAYA BAŞLAYACAĞIZ'
Öte yandan Lihaçev, Rosatom'un Macaristan'da inşa ettiği Paks Nükleer Santrali'ne iki enerji ünitesi daha ilave etmek amacıyla şantiye kurma çalışmalarına sonbaharda başlamayı planladıklarını belirtti.
İLK ENERJİ ÜNİTESİ 1982'DE FAALİYETE GEÇMİŞTİ
Macaristan'ın tek nükleer santrali Paks, dört adet VVER-440 reaktörüne sahip. Tesisteki ilk enerji ünitesi, 1982'de faaliyete geçmişti. Halihazırda nükleer santralde üretilen enerjinin payı, ülkenin toplam enerji üretiminin yüzde 50'sini oluşturuyor.
Rosatom Başkan Yardımcısı Kirill Komarov, daha önce yaptığı açıklamada, "Türkiye ile imzaladığımız bir hükümetlerarası anlaşma var. Anlaşmaya göre, Rosatom, nükleer santralin hizmet süresinin sonuna kadar yüzde 51 hisseye sahip olmaya devam edecek. Ancak şirket, Türk hükümetinin onayıyla hisselerinin yüzde 49'a kadarlık bölümünü stratejik yatırımcılara satma hakkını da elinde bulunduruyor" diye konuşmuştu.