Söz konusu kütüphane, büyük bir ekolojik yıkım yaşanması durumunda kullanılmak üzere, dünyanın dört bir yanından 3 milyon çeşit tohumun bir araya getirildiği Tohum Bankası'nın yakınlarında kuruldu.
'DONMUŞ TOPRAK İÇERİSİNDE SAKLANACAK'
'Dünya Arktik Arşivi' olarak adlandırılan ve nükleer saldırılara da dayanıklı olarak tasarlanan kütüphanede, ilk olarak Brezilya, Meksika ve Norveç'ten eserlerin temsilleri arşivlenecek.
eserlerin kopyaları, daha güvenli olduğu gerekçesiyle basılı olarak ya da sabit disklerde değil, geliştirilmiş teknolojiye sahip dijital filmler şeklinde saklanacak. 'Maden 3' adı verilen bir madende donmuş toprak içerisinde saklanacak olan dijital filmler böylelikle, sabitlenmiş bir sıcaklıkta tutularak bozulmaktan korunacak.
'VERİLERİ BİN YIL KORUYABİLİRİZ'
Norveç basınına konuşan Dünya Arktik Arşivi yetkilisi Kartrine Loen Thomson, "Teknolojimizi kullanarak verileri bin yıl süresince koruyabileceğimize inanıyoruz" dedi.
Dünya Arktik Arşivi, dünyadaki tek 'kıyamet kütüphanesi' değil. ABD'nin Kuzey Carolina eyaletindeki 'Survivor Library’ kütüphanesinde, insanlığa medeniyeti yeniden inşa etme konusunda yol gösterici 7 bin kitap bulunuyor.