ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'ı ağırlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçti.
İki bakanın ortak basın toplantısında ilk sözü Çavuşoğlu aldı. "İlişkilerimize yeni bir enerji katmamız elzemdir" diyen Çavuşoğlu'nun basın toplantısındaki açıklamalarından satırbaşları şöyle:
- Geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen olaylar oldu; bunlardan biri ABD'nin YPG'ye verdiği destektir. ABD yönetimi ve ilgili askerler dahil kurumlar ABD'de YPG ile PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyor. PKK terör listesinde ama maalesef Suriye'de YPG ile işbirliği geçmiş dönemde gördük ve geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini de üzülerek gördük.
- (Fethullah Gülen'in iadesi) Belgeleri ABD'ye ilettik, bu konuda somut adımlar bekliyoruz. Bu kapsamda idari tedbirlerin alınması ve geçici tutuklama talebimizin yerine getirilmesini istiyoruz.
(Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması hakkında) Dün itibariyle konsolosluk erişimi sağlandı. Bu sürecin siyasi olduğunu düşünüyoruz, görüyoruz. Eski savcı Preet Bharara'nın FETÖ'yle bağları var. Daha önce Türkiye'ye gelmişti, siyasi etkinliklere katılmıştı. Şu anda baktığınız zaman Bharara'ya Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa sosyal medyada hepsini retweet ediyor veya beğeniyor. Onun başlattığı bir dosya üzerinden bu işlemler yapıldı. Elbette bu konudaki endişelerimizi, düşüncelerimizi, olayın başladığı ilk günden bu yana ABD'li dostlarımızla paylaşıyoruz.
(Adil Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan aranmasıyla ilgili soru karşısında) ABD'nin niçin arandığına ilişkin bir açıklaması oldu. Biz tabii ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz.
Çavuşoğlu'nun ardından konuşan Tillerson'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:
- Üç ana konu üzerinde konuştuk: IŞİD, ekonomik ilişkileri geliştirmek ve bölgedeki istikrar. Türkiye, IŞİD’e karşı mücadelenin istikrara kavuşması çabalarında önemli bir ortak.
- İran'ın bölgede karışıklık çıkarma potansiyelini azaltmak Türkiye ve ABD'nin ortak hedefi.
- (ABD Başkanı Donald) Trump yönetimi Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye devam edecek.
- Görüşmelerimiz Suriye'de istikrar alanları yaratma konusuna odaklandı.
- Suriye'de nasıl bölgelerin güvene alınabileceğine ilişkin değişik seçenekler ve opsiyonları araştırıyoruz.
- IŞİD'i yenme konusunda Türkiye ile ABD arasında hiçbir farklılık yok.
- (Adil Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından 21 Temmuz'da aranması) Vize statüsünde değişiklik olduğunun haber verilmesi normal prosedürdür.
- ABD ve Türkiye, koalisyonun bir parçası olarak kalmaya devam edecektir. (Suriye Devlet Başkanı) Esad'ın statüsüne Suriye halkı karar verecek.