İçişleri Bakanlığı, Gezi protestoları sırasında polis ve esnafın dayağı sonucu öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesine 709 bin lira tazminat ödenmesine hükmeden mahkemenin kararının bozulması için istinaf mahkemesine başvurdu. Korkmaz'ın öldürülmesinde Bakanlığın 'hizmet kusuru' olmadığını ve polislerin suç teşkil eden eylemlerinden devletin sorumlu tutulamayacağını savunan bakanlık, ayrıca emsal kararlara göre hükmedilen 650 bin TL manevi tazminatın fahiş olduğunu ve sebepsiz zenginleşmeye neden olduğunu ileri sürdü.
Bu arada idare mahkemesinin kararında da Korkmaz ailesinin İçişleri Bakanlığı'nın avukatlarına 40 bin TL vekalet ücreti ödemesine hükmedildiği anlaşıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan istinaf başvurusunda Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'nin tazminat kararının bozulmasına karar verilmesi istendi. Hukuk Müşavirliği'nin başvurusunda ceza davasında verilen mahkeme kararının kesinleşmesi ve polislerin kişisel kusurunun tespit edilmesinin Bakanlığın sorumluluğunu ortadan kaldırdığı savunuldu. Başvuruda, "Bu durumda görevle ilgili bir kusur söz konusu olmadığından, kişisel kusur nedeniyle doğan zarar ve idaremiz arasındaki illiyet bağı ortadan kalkmaktadır. İdareye herhangi bir hizmet kusurunun atfı mümkün bulunmadığından haksız ve hukuka aykırı açılan davanın reddi gerekmektedir" dendi.
"Davacılar lehine hükmedilen tazminat miktarının emsal nitelikteki dosyalarda hükmedilen tazminat tutarları ile kıyaslandığında fahiş olduğu" belirtilen başvuruda, "Tazminatın sebepsiz zenginleşme aracı yapılamayacağı hukuk sistemimizde yerleşik bir kuraldır ve yargı içtihatları ile de sabittir" ifadeleri kullandıldı. Başvuruda bu gerekçelerle 59 bin TL maddi ve 650 bin TL manevi tazminatın bozulması talep edildi.
AİLEYE BORÇ KESİLDİ
Bu arada Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Korkmaz ailesinin 189 bin TL maddi ve 2 milyon TL manevi tazminat talebini büyük ölçüde reddettiği için aileye borç da çıkardı. Mahkeme kararında, reddedilen 130 bin maddi ve 1 milyon 350 bin TL'lik manevi tazminat için 40 bin TL harç, 39 bin 950 TL de İçişleri Bakanlığı'nın avukatlarına vekalet ücreti ödenmesine hükmedildi.
AİLEDEN DE İTİRAZ