Haberde, “Tarih değişikliğinin anayasa değişikliği referandumunun 16 Nisan’da yapılacak olmasına dayandırıldığı öğrenildi” ifadeleri kullanıldı.
17 Nisan’da başlayacak Kutlu Doğum Haftası’nın bu yılki teması ise ‘İslam’ın kimi çevrelerce terör referansı olarak gösterilmesinin İslam toplumlarında güven duygusunun sorgulanmasına yol açtığı’ gerekçesiyle ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ olarak belirlendi.
Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın genelgesinde 23 Nisan’da hiçbir etkinliğin yapılmaması talimatı da yer aldı.
KUTLU DOĞUM HAFTASI TARİHLERİ 2008 YILINDA SABİTLENMİŞTİ
Hz. Muhammed’in doğum günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1989 yılından bu yana her yıl Kutlu Doğum Haftası adı altında kutlanıyor. 1989 ile 2008 yılları arasında Diyanet, Kutlu Doğum Haftası’nı ‘hicri takvime göre Mevlit kandiline tesadüf eden tarihlerde’ kutladı. Ancak daha sonra, ‘kutlama tarihlerinin değişken olması nedeniyle vatandaşların zihninde bir Kutlu Doğum Haftası bilinci oluşturulması hususunda yeterli olmadığı belirlendi.’ Bunun üzerine Kutlu Doğum Haftası’nın 2008 yılından itibaren 14-20 Nisan tarihlerinde kutlanması kararı alındı.
Bu karar, 2010 yılında ‘Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliği’ne yansıtıldı. Etkinlikler her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında düzenlendi. Bir tek geçen yıl 9 Nisan — 20 Nisan tarihlerine denk getirildi. Bunun da Başbakanlık talimatı ile yapıldığı ifade edildi. Ancak hiçbir zaman ‘bu tarihlerin dışında program düzenlenmemesi’ ilkesi gereği 20 Nisan tarihinden sonrasına sarkmadı.