Brokenshire, Kuzey İrlanda'da ay başında yapılan bölgesel parlamento seçimlerini takiben başlayan, fakat başarısızlıkla sonuçlanan hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasına bilgi verdi.
Ayrılıkçılarla birlik yanlılarının güç paylaşımına dayalı olması öngörülen hükümetin kurulması için tanınan süre, dün yerel saatle 16.00'da dolmuş, Brokenshire ise hükümet görüşmeleri için biraz daha süre tanınacağını açıklamıştı.
'TANINAN EK SÜRE 18 NİSAN'DA BİTİYOR'
Brokenshire, parlamentoda yaptığı konuşmada, tanınan ek sürenin bu Paskalya tatilinin sona erdiği 18 Nisan'a kadar olduğunu açıkladı. Brokenshire, bu tarihe kadar görüşmelerde alınacak sonuca göre parlamentoya Kuzey İrlanda'yla ilgili yeni bir düzenleme getirebileceğini kaydetti.
Hükümet görüşmeleri devam ederken Kuzey İrlanda'daki kamu hizmetlerinin aksamaması için bir dizi önlem alınacağını anlatan Brokenshire, hükümetin tanınan ek süre içinde de kurulamaması durumunda ise 'en azından' belediyelerin yetkilerini artırmaya dönük bir düzenlemeyi parlamentoya getireceğini söyledi.
Tarafların anlaşamaması durumunda 'bütün opsiyonların gündeme gelebileceğini' belirten Brokenshire, "Hükümet, Kuzey İrlanda'nın yeniden Londra'da yönetildiğini görmek istemiyor" dedi.
HÜKÜMET KURMA SÜRECİ DÜN UZATILMIŞTI
Kuzey İrlanda'da 2 Mart'ta yapılan erken seçimde 28 milletvekili çıkaran İngiltere'yle birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile 27 milletvekili çıkaran ayrılıkçı Sinn Fein, koalisyon hükümeti konusunda anlaşamamıştı.
Ayrılıkçılar ile birlikçilerin güç paylaşımını öngören yasalara göre yeni hükümetin kurulması için tanınan süre dün dolmuştu. Birleşik Krallık'ın Kuzey İrlanda Bakanı Brokenshire da dün yaptığı açıklamada, hükümetin kurulması için hala bir ümit olduğunu belirterek görüşmeler için biraz daha süre tanınacağını söylemişti.
Sinn Fein'in DUP lideri Arlene Foster'ın yer alacağı bir hükümette bulunmayı reddetmesi nedeniyle hükümet kurulmamıştı.
KOALİSYON OCAK AYINDA BOZULMUŞTU
Kuzey İrlanda'da son hükümet, Sinn Fein'in Foster hakkındaki usulsüzlük iddialarını gerekçe göstererek koalisyondan ayrılması nedeniyle ocak ayında bozulmuş ve ülke erken seçime gitmişti. Bozulan koalisyonun Başbakanı Arlene Foster, tercihli oy sisteminin kullanıldığı seçimde ilk tercihlerin sayıldığı turda seçilmeyi başaramamıştı. Foster ancak diğer tercihlerin sayıldığı turda seçilebilmişti.
Sinn Fein, Foster'ı yenilenebilir enerji alanındaki hatalı uygulamaların yol açtığı yaklaşık 500 milyon sterlinlik kayıptan sorumlu tutuyor.