Eğitmen Arda Eşberk, "Yaratıcı drama, yaşayarak öğrenme demektir. Ben de ‘Kahramanın Yolculuğu' sayesinde yaşayarak öğretiyorum" dedi.
Arda Eşberk, ‘Kahramanın Yolculuğu' atölye çalışmalarını anlattı:
SİNEMATERAPİ
"Arayışım ve gerçeği öğrenme çabam beni yıllar sonra inançlar, dinler, kişisel gelişim gibi konulara sürükledi. Ateşli arayış sürecim, sorduğum tüm soruların cevaplarını alabildiğim, test edildiğinde aynı sonuçları herkesin aldığı ruhsal bir öğretiye getirdi. Harvard Üniversitesinden gelen bir psikiyatrın sinemanın terapide kullanımını anlattığı bir seminere katıldığım gün, kendi kendime gülümsediğimi hatırlıyorum. İşte kafamda yıllardır dolaştırdığım sorunun cevabı netleşiyordu. Sinemayla terapi film okumaları yapılarak denenmeye başlamıştı ama filmlerin psikolojik tedavide kullanımı henüz formülüze edilmiş bir sistem değildi. Sadece film dünyası değil, psikoloji dünyası da sinemanın seyirciler üzerindeki etkisiyle yakından ilgilenmektedir. İnsan ve doğasını yansıtan sinema-psikoloji kesişiminden yeni bir bilimsel çalışma ve uygulama alanı doğmuştur. Bu alan ‘Sinematerapi' olarak adlandırılmaktadır. Sinematerapi, son zamanlarda gittikçe artan bir biçimde psikoterapi uygulamalarında kullanılmaktadır.
Bu noktadan hareketle eğer hayatına bir film gibi bakabilirsen kendi filminin başrol oyuncusu olarak ‘Kahramanın Yolculuğu' matematiğinde nerede olduğunu görecek, bir sonraki adımda neler yapman gerektiğini bileceksin."
Eşberk, "Sinema bilinçli bir rüya görmek gibidir. Herkesin rüyası kendine özgü anlamlar taşır. Örneğin ben rüyamda çamur ya da ıslak kum görsem daha sonra hastalanacağımı bilirim" dedi.
"Hayatımızdaki bazı anlar bir filmin içinde olup olmadığımızı sorgulatıyor" diyen Eşberk, yaptığı atölye çalışmalarıyla insanların arayışlarında ve gerçeği bulma çabalarında onlara yardımcı oluyor.
‘RÜYALARIMIZ BİZİM ‘MİT'LERİMİZ'
Eşberk, ‘Rol Arkadaşım Olur Musun?' isimli kitabındaysa ‘Kök Çakra'dan başlayarak 7 çakrayı Anna Karanina'dan başlayarak çeşitli filmlerle açıklamış.
Rüyalarımız bizim ‘mit'lerimiz diyen Eşberk, kitabıyla sadece yol gösterdiğini, herkesin kendi hikayesinin kahramanı olduğunu söyledi.
"Yaşamı bir oyun gibi görmeliyiz. Hayatımıza giren kişilerin belli başlı yolculukları var" diyen Eşberk, 1.basamaktan başlayarak 12 basamakta kahramanın macerasını anlatıyor.
ARDA EŞBERK KİMDİR?
24 Temmuz 1983 Adana doğumludur. Çukurova Üniversitesi İngilizce İşletme mezunu olan Eşberk, 18 yaşından itibaren Türkiye'nin pek çok ilinde yoga derneği kurdu. Adana, Gaziantep, Marmaris, Balıkesir, İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Mardin, Ankara gibi şehirler ve üniversitelerde seminerler verip, televizyon-radyo programları yaptı. Ruhsal arayışları yolunu Hindistan'a çevirince, klasik Hint müziği aracılığıyla insanların şifalandığı bir müzik akademisinde ve tıp doktorlarının hastalarını enerjiyle tedavi ettikleri bir hastanede eğitim aldı. Kadir Has Üniversitesinde oyunculuk ve sinema üzerine yüksek lisans yapan Eşberk, Ayla Algan'ın yönlendirmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı Yaratıcı Drama Liderliği eğitimine başlamış ve Hollywood'daki bir çok ünlü ismin oyuncu koçu Ivanna Chubbuck'ın öğrencisi olmuştur. Arda Eşberk, bir yandan çok sevdiği aktörlüğü sürdürürken, diğer yandan kişisel gelişim ve oyunculuk okullarında eğitmenlik yapmaktadır.