İngiltere ile Türkiye arasında stratejik iş birliği oluşturulmasını destekleyen 79 sayfalık raporda, iki ülke arasındaki ticari, savunma sanayi ve güvenlik alanındaki ilişkilerin içerdiği fırsatlar öne çıkarıldı. Raporda, Türkiye'nin merkezi önem taşıyan bölgesel bir güç olduğu değerlendirmesinde bulunularak, Türkiye'nin alacağı kararların bölgenin kaderini de belirleyeceği ifade edildi.
Darbe girişimine de değinilen raporda, bu olayın ülkenin demokrasisini hedef aldığı ve İngiltere'nin bu konuda Türkiye'ye verdiği desteğin yerinde olduğu ifade edildi. Raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye verdiği hızlı desteğin, Türkiye'de İngiltere'nin yakın bir müttefik ve dost olarak algılanmasını sağladığı kaydedildi.
BAKAN DUNCAN: ELEŞTİRMEDEN ÖNCE SORU SORUP ANLAMALIYDIK, FAZLA ELEŞTİREL DAVRANDIK
Türkiye raporu için altı ay süren araştırmaları sırasında İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu’na ifade veren İngiltere'nin Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ise, “Özellikle AB, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu şeyi yeterli derecede anlamadı. Önemli olan eleştirmeden önce Türklere soru sormak ve onları anlamaktı. AB haddinden erken fazla eleştirel davrandı” dedi.
'TÜRKİYE TEHDİTLERE CEVAP VERİRKEN YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ DE YERİNE GETİRMELİ'
Duncan şöyle devam etti: “Bir ülkenin, Türkiye’deki gibi bir darbeyle karşı karşıya kalıp demokrasisini ve hukuk düzenini korumak için önemli değişikliklerden geçmeyeceğini düşünmek naifliktir. İngiltere, Türkiye’nin darbe ve terörizm tehdidine karşı kendisini savunmasını desteklemekte haklı. Fakat Türkiye, bu tehditlere cevap verirken uluslararası yasal yükümlülüklerini de yerine getirmeli.”
Öte yandan raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin FETÖ ile darbe girişimi arasındaki ilişki konusunda bildirdiklerine inandığı ancak FETÖ konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı aktarıldı: "Darbe girişiminden 9 ay sonra, ne İngiltere hükümeti ne de Türk hükümeti —bırakın Gülen hareketiyle bağlantılı olduğu kanıtı üzerine suçlu bulunan birini- mahkeme tarafından darbe girişiminden suçlu bulunmuş bir kişi gösterebildi."
Raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Bir örgüt olarak Gülencilerin Türkiye'deki darbe girişiminden sorumlu olduğunu kanıtlayan halka açık ve somut delil eksikliği bulunmaktadır. Bazı Gülencilerin bireysel olarak girişimde rol oynadığına dair kanıtlar bulunsa da, bu kanıtlar daha çok anekdotlara ve itirafçı veya muhbirlerin verdiği bilgilere dayanmaktadır, dolayısıyla tüm örgütün liderliği söz konusu olduğunda yeterince kapsamlı değildir."
BND BAŞKANI DA 'ŞÜPHELİYİM' DEMİŞTİ
Almanya'nın dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi'nin (BND) Başkanı Bruno Kahl da Türkiye'deki darbe girişiminden FETÖ'nün sorumlu olduğundan şüphe ettiğini söylemişti.