Güney Kore Savunma Bakanlığı da fırlatmanın Kuzey Kore'nin doğusundaki Wonsan kasabasından yapıldığını ve başarısız olduğunu belirtti.
Güney Kore Savunma Bakanlığı ayrıca füzenin hangi türde olduğunu belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.
Kuzey Kore geçen sene orta menzilli Musudan füzesini başarıyla fırlatmadan önce de bir dizi başarısız girişimde bulunmuş, bu ülkede utanç kaynağı olmuştu.
ABD'li savunma yetkiileri dün yaptıkları açıklamada birkaç gün içinde Kuzey Kore'nin yeni bir deneme yapacağını belirtmişti.
Yekililer, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik gözetleme faaliyetlerini arttırdığını, füze rampasının konuşlandırıldığını ve Wonsan'da üst düzey yetkililer için bir izleme ünitesinin inşasını tespit ettiklerini duyurmuştu.
Son füze denemesi Kuzey Kore'nin 3 gün önce 'devrim niteliğinde' yeni nesil roket motorunu başarıyla denediğini açıklamasının ardından geldi.
Kuzey Kore motorun uzay araştırmalarında kullanılacağını söylese de ABD ve Güney Kore bu teknolojinin yasaklı uzun menzilli füze geliştirme programı kapsamında yapıldığını savunuyor.
KUZEY KORE-ABD HATTI GERGİN
Geçen sene 2 nükleer deneme gerçekleştiren Kuzey Kore'nin ay başında Japonya karasularına fırlattığı 4 adet balistik füze, Seul, Tokyo ve ABD'nin tepkisini çekmiş, ABD Güney Kore'ye THAAD füze sistemini konuşlandırmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Güney Kore ziyaretinde Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi ya da ABD kuvvetlerini tehdit etmesi halinde bu ülkeye karşı 'her seçeneğin masada' olduğu açıklamasında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin nükleer deneme ya da balistik füze denemesinde bulunmasını yasaklıyor.
Kuzey Kore ise Güney Kore ve ABD'nin yaptığı ortak askeri tatbikatları kendisine yönelik bir tehdit olarak algılıyor.
ABD'de Başkan Donald Trump yönetimi ayrıca Pyongyang yönetimine yönelik bir dizi yeni yaptırım getirmeye de hazırlanıyor.