ABD Başkanı Donald Trump'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı ilk yüz yüze görüşmeden sonra sosyal medya üzerinden paylaştığı Almanya'nın NATO ve ABD'ye savunma harcamaları için 'büyük miktarlarda' borcu olduğuna ilişkin açıklamaları büyük yankı uyandırdı.
Russia Today (RT), Washington ve Berlin arasındaki fikir ayrılığının nedenlerini sıraladı.
Analizde ilk olarak Trump'ın Twitter hesabından Berlin'e gönderdiği mesajlara yer verildi: "Yalan haberlerden duymuş olduklarınıza rağmen, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile harika bir toplantı yaptım. Bununla birlikte, Almanya'ya sağladığı güçlü ve oldukça pahalı savunma için NATO ve ABD'ye büyük meblağlarda para ödenmek zorunda!"
'MERKEL, TRUMP'IN ÇAĞRISINI GÖRMEZDEN GELDİ'
Merkel'in bu çağrıyı görmezden geldiği, dış basında kapalı kapılar arkasındaki görüşmenin içeriğine dair bilgi sızmadığı belirtilen yazıda, Twitter'daki mesajlardan Trump'ın Merkel'e bu konudaki görüşlerini tümüyle aktardığının anlaşıldığı vurgulandı.
Makalenin devamında şu ifadeler ön plana çıktı:
SEÇİMLER MERKEL'İ SIKIŞTIRIYOR
"Merkel için oldukça hassas bir durum oluştu. Zira eylülde Almanya'da parlamento seçimleri yapılacak ve elbette Trump ile iyi ilişkiler Merkel'in çıkarına olacak. Ancak ABD Başkanı'nın çağrılarına boyun eğmek, güçsüzlük göstergesi olarak görülecek ve Merkel buna müsaade edemez.
TRUMP'IN PRAGMATİK NEDENLERİ
Birincisi, müttefiklerin savunma harcamalarının artması, silah pazarındaki talebin artmasına neden olacak ve ABD'li şirketler yeni anlaşmalar yapabilecek. İkincisi de, Avrupalı orduların muharebe kabiliyetinin artması, ABD'li askerlerin kullanım sıklığını azaltacak.
RUS UZMAN: TRUMP, AVRUPA'YA 'KORUMACILIK' MESAJI VERİYOR
RT'ye konuşan Rusya Bilimler Akademisi öğretim üyesi Yekaterina Timoşenkova, Trump'ın politikasının, ülkeyi daha güçlü hale getirme arzusu kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti.
Rus uzman, "ABD, Almanya'ya çok yatırım yaptı ancak bunu öncü küresel aktör rolüne sahip olmak için yaptılar. Bu hedefe ulaşıldıktan sonra bu pozisyonu korumak kolay olmadı. Şimdiyse Trump yaklaşımını düzeltiyor. Yükümlülüklerinden kaçmıyor ancak 'eski korumacılığın artık olmayacağı' mesajını veriyor" ifadelerini kullandı.
'ALMANYA GÜÇLÜ BİR ORDU KURMAK İSTİYOR'
Timoşenkova, Almanya'da son yıllarda ABD'nin Avrupa'nın güvenliğinde daha az role sahip olması beklentisinin hakim olduğunu belirtip, şu ifadeleri kullandı: "ABD'nin alternatifi henüz yok ancak Almanya'da, Avrupa'yı koruyacak güçlü bir ordu, hatta nükleer güç kurulması konusunda istişareler yapılıyor."