Doç. Dr. Çamoğlu, ‘Kaynana Ne Yaptı, Gelin Ne Dedi' adlı kitabında ‘Erken Cumhuriyet Dönemi' olarak adlandırdığı 1923-1950 arasında ‘evlenme yoluyla edinilen kadınlar arası akrabalık ilişkileri'ne odaklanmış ve üst, üst-orta sınıf aileleri incelemiş.
Çamoğlu'nun çalışmasının büyük kısmı Birmingham Üniversitesi'nde tamamlanmış. Kitabın yazımı esnasında Çamoğlu ulusal ve uluslararası literatüre sahip olduktan sonra çok sayıda İstanbullu ve İstanbul'da yaşayan kadınla görüşüp bir taraftan incelediği kadınların aileye katıldığı dönemdeki dertlerini, yakınmalarını ve aile içi dedikodularını dinleyip, bir taraftan da doktora tezi için notlar almış. Birmingham Üniversitesi'ne döndüğünde, başka bölümlerden doktora yapan öğrencilerin Çamoğlu'na işinin dedikodu olduğunu söylemesi üzerine, Çamoğlu, "Hayır, benim işim dedikoduyu kuramsallaştırmak" demiş.
Çamoğlu'nun yaptığı bilimsel araştırmalardan sonra önce doktoradaki arkadaşları, Çamoğlu'nun yaptığı işin, kendi işlerinden daha karmaşık olduğunu kabul etmek zorunda kalmış. Sonrasında bu çalışma bilimsel kabul alarak Çamoğlu'na uluslararası arenada doktor unvanını getirmiş. Aynı zamanda geçtiğimiz ay çıkan 'Kaynana Ne Yaptı, Gelin Ne Dedi' adlı kitap oluşmuş.
‘HERKESİN KAFASINDA KENDİ AİLESİNİN SINIRLARI VE PRENSİPLERİ MEVCUTTUR'
‘Gender&Love' hakkında da bilgi veren Çamoğlu'na göre ‘aile anlatısı', ailenin kendine ait kurallarını, geleneklerini, prensiplerini ve ritüellerini içeren, yazılı olmayan ve sürekli yeni zamanların ihtiyaçlarına göre evrilen bir kimlik hikayesidir. Herkesin kafasında kendi ailesinin sınırları ve prensipleri mevcuttur. Üyeler bu hikayeyi sürekli gözden geçirip anlatmaya devam ederler ki gelecek nesillere kendilerinin geçmişlerini, köklerini anlatabilsinler, onlara yaşam mücadelesinde kullanmaları için kollektif bir benlik versinler.
Dikmen Yakalı Çamoğlu'nun ‘Kaynana Ne Yaptı, Gelin Ne Dedi?' ile mercek altına aldığı ilişkiler, bireysel güç arayışının toplumsal konumlara ve imkânlara göre şekillenişini göstermenin yanı sıra aile hikâyelerinin nasıl kurulduğu, kimlerin ‘ayrıkotu' gibi görülerek aile hikâyelerinden dışlandığı, anısı kuşaktan kuşağa aktarılanların hangi tarzda aile üyeleri olduğu gibi soruların cevaplarını da gözler önüne seriyor.
DİKMEN YAKALI ÇAMOĞLU KİMDİR?
Lisans ve yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra doktorasını İngiltere'de, Birmingham Üniversitesi'nde kültürel çalışmalar alanında yaptı. Doktora tezi Türk ailesinde gelin-kayınvalide, eltiler ve gelin-görümceler arasındaki ilişkiler üzerinedir; doçentlik derecesi ise iletişim çalışmaları alanındadır. Öğretim üyesi olan Çamoğlu, kültür kuramları, popüler kültür, medya ve toplumsal cinsiyet üzerine dersler veriyor ve toplumsal cinsiyet, kimlik, aşk ve anlatılar üzerine araştırmalar yapıyor. Altı yıldır yaratıcısı olduğu ‘Gender and Love' projesi üzerine çalışıyor ve bu proje kapsamında IDNet ile birlikte Oxford'da uluslararası konferanslar düzenliyor, kitaplar yayımlıyor. Ayrıca The School of Life Istanbul'da da atölye çalışmaları düzenliyor.