Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 16 nisan'daki anayasa değişikliği referandumundan önceki son Para Politikası Kurulu toplantısının sonuçlarını açıkladı.
GEÇ LİKİDİTE BORÇ VERME FAİZ ORANINDA 75 BAZ PUAN ARTIŞ
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam açıkladığı faiz kararından sonra gözlerin üzerine çevrildiği TCMB, geç likidite penceresi borç verme faiz oranının yüzde 11’den yüzde 11.75’e yükseltildiğini bildirdi.
POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 8'DE SABİT TUTULDU
TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 8’de sabit tuttu.
FAİZ KORİDORU DEĞİŞMEDİ
Merkez Bankası ayrıca, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9.25, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini de yüzde 7.25 seviyesinde tuttu.
TL/DOLAR KURU 3.63'E KADAR DÜŞTÜ
TCMB'nin faiz kararının ardından, dolar/TL kuru 3.6666'dan 3.6335'e indi.
'İÇ TALEP AZALDI, DIŞ TALEP ARTTI'
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret ettiği belirtilen TCMB açıklamasında, iç talebin göreli olarak daha zayıf seyrederken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü ifade edildi.
Açıklamada, "Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" ifadesine yer verildi.
'SIKILAŞTIRMANIN GÜÇLENDİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ'
Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olduğu belirtilirken "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir" dendi.
Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceği vurgulanırken "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesi kullanıldı.