İsrail'in, Filistin halkının tamamına karşı sistematik 'ırk ayrımcılığı' uyguladığını söyleyen Halef, araştırma raporunun 'açık ve net şekilde İsrail'in ırkçı bir devlet olduğunun belirtildiği' ilk rapor olduğuna dikkat çekti.
The report "Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid" is available on:… https://t.co/G1zLHKkg48
— ESCWA (@ESCWACIU) 15 Mart 2017
'ULUSLARARASI TOPLUM GÖZ YUMUYOR'
Halef, "İsrail, uzun yıllardır uluslararası hukuku çiğnemektedir. Uluslararası toplumun bu duruma göz yummasından güç alan İsrail, geçen onlarca yıl boyunca Filistin halkına karşı bir devlet politikası olarak 'ırk ayrımcılığı'nı uygulamaya devam etmiştir" dedi.
'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM BAŞARILI DEĞİL'
BM: RAPOR GENEL SEKRETERLİĞİN GÖRÜŞÜNÜ YANSITMIYOR
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, raporun komisyon tarafından hazırlandığı ve BM'nin genel görüşünü yansıtmadığı belirtildi.
ABD, BM'DEN RAPORU GERİ ÇEKMELERİNİ TALEP ETTİ
Rapora ilk tepki ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'den geldi. 'Raporun ABD'yi şaşkınlığa uğrattığını' dile getiren Haley, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'den raporu geri çekmelerini talep etti. Haley, "Raporun BM'nin görüşlerini yansıtmadığının açıklanması doğru bir adım ancak daha da ileriye götürerek raporu geri çekmeleri gerekiyor" dedi. Haley ayrıca, "Böylesi bir İsrail karşıtı propagandanın, üyelerinin neredeyse küresel olarak İsrail'i tanımayan bir topluluktan gelmesi şaşırtıcı değil" dedi.
Birleşmiş Milletler'i İsrail'e karşı önyargılı olmakla suçlayan Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın temsilcileri olarak İsrail'i güçlü bir şekilde savunacaklarının sözünü verdi.
İSRAİL'İN BM TEMSİLCİSİ: AŞAĞILIK VE BARİZ BİR YALAN
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise, raporun, 'Ortadoğu'nun tek ve gerçek demokrasisini yaftalamak' amacıyla yazıldığı açıklamasında bulundu. Danon raporda yer alan ifadelerin 'aşağılık ve bariz birer yalan' olduğunu savundu.
1/3 The attempt to smear & falsely label Israel is despicable and constitutes a blatant lie
— Ambassador Danon (@dannydanon) 15 Mart 2017
Batı Asya bölgesindeki 18 Arap ülkesinden oluşan BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), bölgedeki ekonomik kalkınmayı ve sosyal gelişimi desteklemeyi amaçlıyor.