Bir zamanlar dünyanın en çok aranan adamlarından biri olan ‘Çakal Carlos’, Pazartesi günü Fransa’da mahkeme karşısına çıktı.
'Carlos the Jackal' back on trial for 1974 Paris attack: https://t.co/fvGtqxR6gm pic.twitter.com/gDHNlfyINR
— ABC News (@ABC) March 13, 2017
Venezüella’da doğup asıl adı İlyiç Ramirez Sançez olan, 1970’li ve 1980’li yıllarda sol hareketler ve Filistin ulusal kurtuluş mücadelesi adına düzenlediği suikastlerle gündeme gelen Carlos, Paris’te 1974 yılında Drugstore Publicis alışveriş merkezine el bombasıyla gerçekleştirdiği iddia edilen saldırı nedeniyle ifade verdi.
Carlos jugé à #Paris, 43 ans après l'#attentat du Drugstore Publicis https://t.co/gL8xCZ1o1L pic.twitter.com/EYbQdV5Qzn
— Johan Licidé Manus ن (@JohanManus) March 14, 2017
AVUKATI VE NİŞANLISI COUTANT- PEYRE'NİN ELİNİ ÖPTÜ
Salona getirildiğinde, önce avukatı ve nişanlısı Isabelle Coutant-Peyre’nin elini öpen, sonrasında ise gazetecilere öpücük gönderen Carlos, iki kişinin öldüğü, 34 kişinin yaralandığı saldırıyı kendisinin gerçekleştirmediğini savundu.
Carlos the Jackal blows kisses from the dock as he stands trial for bombing Paris shop 40 years ago https://t.co/CBMBiaj5J3 pic.twitter.com/Lq4BkcJ82i
— Daily Mail Online (@MailOnline) March 14, 2017
Carlos, suçu işlediğine dair aleyhinde herhangi bir delil olmadığını ifade ederken, İsrail ve Fransız gizli servislerinin adaleti büyük ölçüde manipüle ettiğini söyledi. Davacı tarafın avukatlarını gösterip “Kurbanlar tüm saygıyı hak ediyor ama Fransız halkının sırtından para kazanan leş yiyiciler haklı değil’ diyen ‘Çakal’, Siyonist örgütleri suçladı.
Carlos ile heyet arasında sıra dışı diyaloglar da yaşandı.
'17 YAŞINDAKİ BİR GENCİN İDEALİZMİNE SAHİBİM'
23 yıldan beri cezaevinde olan 67 yaşındaki mahpus, adres sorusuna, ‘Venezüella’da annemin evi’ şeklinde cevap verirken, yaş sorusunda ise, "17 yaşındaki bir gencin idealizmine sahibim” dedi.
Carlos, mesleği sorulduğunda da, “Profesyonel devrimciyim ve hapishanede cezamı çekiyorum” diye cevap verdi.
'I'm a professional revolutionary': New trial for Carlos the Jackal over deadly 1974 Paris attackhttps://t.co/laabNu4Imn #7News pic.twitter.com/VF7wIlYDlg
— 7News Yahoo7 (@Y7News) March 14, 2017
'ÖLDÜRMEM GEREKEN BAZI İNSANLARI ÖLDÜRMEDİĞİM İÇİN PİŞMANIM'
’Çakal’, “Pişman mısın?” sorusunu ise, “Evet, bazı pişmanlıklarım var. Yufka yürekli bir insanım. Öldürmem gereken bazı kişileri öldürmedim. İnsanları severim. Şiddetin ne olduğunu biliyorum. Katliamlar gördüm” şeklinde yanıtladı.
Carlos the Jackal says he regrets not killing “people I should have killed” https://t.co/mvTJ0Zo4iY pic.twitter.com/FCgDA7tPEL
— Yahoo News (@YahooNews) March 13, 2017
'BÖYLE DOĞMUŞ GİBİYİM'
Gerilimli durumlarla karşılaştığında nasıl davrandığını anlatan Carlos,” Olay yerini gözden geçirir, herkesten önce ateş ederim. Özel bir yeteneğim yok, böyle doğmuş gibiyim” dedi.
Saldırıyla ilgili 17 tanığın ifadesini dinleyecek olan mahkemenin, kararını Mart ayı sonunda vermesi bekleniyor.
'ÇAKALIN GÜNÜ'NDEN 'ÇAKAL CARLOS'A
Mahkemenin sonunda suçlu olduğu kanaatine varması durumunda, Carlos üçüncü kez müebbet hapis cezası almış olacak.
Carlos, Fransa'da 20 yıl önce aldığı ilk mahkumiyetinin ardından 2011 ve 2013 yıllarında da ceza almıştı.
1970 yılında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne katılan Carlos’a, Frederick Forsyth'ın ‘Çakal'ın Günü’ isimli romanından esinlenen medya, ‘Çakal Carlos’ adını takmıştı.
❤❤💜#Collectibles #Movie The Jackal (#DVD, 1998, Collector's Edition) Richard Gere Bruce Willis #Forsale #onsale https://t.co/77Ikrc7HQZ pic.twitter.com/zreu2o4FXM
— Bruce Willis Fans (@BruceWillisFans) March 13, 2017
Carlos’un bilinen ilk silahlı eylemi 1973 yılında Londra'da Marks and Spencers mağazasının başkanı Joseph Edward Sieff'e yönelikti. Britanya Siyonizm Federasyonu’nun başkan yardımcısı da olan Joseph Edward Sieff başından vuruldu ancak ölmedi.
Carlos'un en önemli eylemlerinden birisi de, 1975 yılında Viyana'daki OPEC toplantısında, aralarında 10 petrol bakanının da bulunduğu 70 kişiyi rehin alması ve rehineleri Cezayir'e kaçırmasıydı.