Avusturya, Almanya, Hollanda ve Danimarka ile yaşanan gerilimin nedenlerini ve olası sonuçlarını Sputnik'e değerlendiren siyaset bilimci ve yazar Doç. Dr. Barış Doster'e göre gücünü pekiştirmek isteyen Almanya'nın Türkiye siyasetine daha fazla müdahale etmek istediğini savundu. Doster, AB'nin Türkiye'yi hem masadan kalkmaya hem de bunu dillendiren taraf olmaya zorladığını söyledi:
Türkiye üzerinde siyasi, iktisadi, tarihsel olarak da Osmanlı'dan bu yana Almanların örgütlü nüfus kuvvetini dikkate alırsak, AB'nin Türkiye'nin ihracatında ve ithalatında ilk sırada yer aldığını dikkate alırsak, Almanya'nın 38 milyar avro ile Türkiye'nin bir numaralı dış ticaret ortağı olduğunu dikkate alırsak, Almanya Türkiye üzerindeki nüfuzunu daha da pekiştirmek, bu bağlamda Türkiye'nin iç siyasetine daha fazla müdahalede bulunmak istiyor. Bunun da en doğrudan yolu, Almanya'nın zaten hiçbir zaman kabul etmediği, Türkiye'nin AB üyeliğini artık açıktan koparması. Zaten Gümrük Birliği'nde alacağını fazla fazla aldığı için AB, Türkiye'yi masadan kalkmaya, ‘artık bu iş bitti' demeye zorlayan taraf olsa da, son kertede bu lafın Türkiye tarafından dillendirilmesi için biraz Türkiye'yi zorluyor."
‘PLANLANMIŞ VE SONUÇLARI DÜŞÜNÜLMÜŞ GİBİ'
Türkiye karşıtlığının seçimler öncesinde iç siyasette ciddi getirileri olduğunu ileri süren Doster, Almanya'nın AB içerisinde Avusturya ve Hollanda'yı hemen harekete geçirebilecek güçlü nüfuza sahip olduğunu belirterek, bu iki ülkenin Berlin'in stratejik müttefikleri olduğunu söyledi.