Ankara Sanayi Odası (ASO) toplantı salonunda gerçekleştirilen Genel Kurul'da konuşan PMD Başkanı Göksel Bozkurt, "İçinden geçtiğimiz günlerde basın emekçileri adına hiç de iç acıcı noktada değiliz" dedi. Basının bugün pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Bozkurt, şöyle konuştu:
'SANSÜR VE OTO SANSÜR TEHLİKESİ KAYGI VERİCİ BOYUTLARDA'
"İşsizlik sektörde giderek tırmanıyor. Sendikal haklardan söz bile edilemiyor. Sosyal haklarımız yetersiz, iş güvencesinden de yoksunuz. Haberleşme özgürlüğüne yönelik tehditler artarak sürüyor. Baskılar arttıkça bazı meslektaşlarımız zarar görüyor, bazıları işini kaybediyor, kalemler yazamaz hale getiriliyor. Dünyada düşünce ve basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan kuruluşların değerlendirmelerinde listenin en alt sıralarında yer tutuyoruz. Sansür ve oto sansür tehlikesi kaygı verici boyutlarda. Mevcut yasalar ve son düzenlemeler, içinden geçtiğimiz olağanüstü günlerde, ifade ve basın özgürlüğünü, demokrasiye aykırı düşecek bir ölçüsüzlükte kısıtlayabiliyor. Bizler, Türkiye'nin köklü basın örgütü olarak; basın ve ifade özgürlüğünü sınırlayan tüm düzenleme ve eylemlere; iktidarların bu alanı daraltma girişimlerine dün olduğu gibi bugün de karşıyız."
'ADALET GECİKMEDEN SAĞLANMALI'
PMD Başkanı Bozkurt, bugün çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında hapis veya para cezası talebiyle açılan davaların, yürütülen soruşturmaların katlanarak arttığını, Gazetecilere Özgürlük Platformu verilerine göre cezaevlerindeki gazeteci sayısı 100'leri aştığını da vurguladı. Bozkurt, "Adaletin gecikmeden yerini bulmasını diliyoruz" dedi.
15 Temmuz darbe girişimine de değinen PMD Başkanı Göksel Bozkurt, "PMD, 52 yıllık tarihinde demokrasi ve özgürlüklerin gelişimi için mücadele vermiş; demokrasi, basın ve ifade özgürlüğünü savunmayı görev bilmiş bir dernek olarak, darbelere karşı her zaman dimdik durdu. Demokrasiye dün olduğu gibi 15 Temmuz gecesi de koşulsuz sahip çıktı. PMD üyeleri, TBMM'nin kurulduğu günden bu yana olduğu gibi 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi gecesinde de aynı tutumu aldı. Bombalara silahlara karşı görevini eksiksiz yerine getirme uğraşı verdi" diye konuştu.
PMD'DEN 15 TEMMUZ KİTABI
Bozkurt, PMD'nin Türkiye demokrasisine kastedilen kabus gecesinde parlamento çatısı altında, Meclis yerleşkesi ve dışında yaşananları, dehşet anlarını, bilinmeyen ayrıntıları tarihe not düşmeyi, gelecek kuşaklara aktarmayı görev saydığını, bu konuda kitap hazırlandığını kaydetti. Bozkurt, "Yayın aşamasındaki bu kitap, o karanlık gecede bombalar, kurşunlar altında dört patinin iradesi ile toplanan parlamento çatısı altında yaşananlara ışık tutuyor" dedi.
'Bugün tablo iç karartıcı olsa da her şeye rağmen parlamento muhabirlerinin kamusal görevini yerine getirmeye, toplumun gözü, kulağı, sesi olmaya çalıştığını, halkın bilgi edinme hakkı için mücadele verdiğini' belirten Bozkurt, şunları söyledi:
"Unutulmamalıdır ki; gazetecilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden söz edilemez. Gazetecilerin susturulduğu toplumlarda sokaktaki insan ‘kör, sağır ve dilsiz' demektir. Gazeteciyi susturmak, işsizliğe mahkum etmek, açlıkla terbiyeye kalkışmak, yasaklamak, sansürlemek sokaktaki insanın haber alma hakkının doğrudan engellenmesi anlamına gelir. PMD, bu tehlikelere dikkat çekerek gerekli uyarılarını dün yaptı ve bugün de yapmayı sürdürüyor.
PMD'NİN YENİ YÖNETİMİ SEÇİLDİ
PMD'nin 32. Olağan Kongresi'nde yapılan tüzük değişikliklerinin ardından seçimler gerçekleşti. PMD'nin yeni yönetim kuruluna; Göksel Bozkurt, Tülay Ağaoğlu, Nagehan Akbulut Varol, Emine Kaplan, Yurdagül Şimşek, İbrahim Gündüz, Murat Şahin seçildi. Onur Kurulu; Türey Köse, Mustafa İstemi, Faruk Bildirici, Denetim Kurulu; Bülent Sarıoğlu, Besti Karalar, Kemal Aktaş'tan oluştu.