Masada Suriye meselesi, Rusya'dan S-400 füze sistemi alımı ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular var. Cem Başlamış'a göre öne çıkan başlık, Suriye meselesi:
‘TÜRKİYE, RUSYA İLE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİYLE SURİYE'DE SAHADA VAR OLABİLMEYE BAŞLADI'
"Gündemde çok fazla sorun var. Bu ziyaret aslında Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesi çerçevesinde yapılıyor. Formalite icabı yapılan bir zirve değil. Konuşulması, çözülmesi gereken çok konu var. Benim görebildiğim kadarıyla bunların başında Suriye meselesi geliyor. Çünkü Suriye meselesi şu an iki ülkenin de dış politikadaki en öncelikli konuları arasında yer alıyor. Türkiye, Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle Suriye'de sahada da var olabilmeye başladı. Ama Suriye'de çok fazla aktör var. En önemli aktör şu an Rusya. Ama bunun dışında güçler var. İran, ABD gibi. Dolayısıyla Türkiye'nin burada çok dikkatli olması gerekiyor. Genel olarak Rusya'yla eşgüdüm halinde gidiliyor ama sonuçta o sahada herkes doğal olarak kendi çıkarını kolluyor. Dolayısıyla çok ince ve riskli bir yol Suriye yolu. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan'da söyledi, gündemdeki bir numaralı madde Suriye meselesi."
‘RUS YETKİLİLER DE, AMERİKA OLMADAN SURİYE SORUNUNUN SİYASİ BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURALAMAYACAĞINI SÖYLÜYORLAR'
Bugün gerçekleşecek zirvenin hemen öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Francis Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç Gerasimov, Antalya'da üçlü bir toplantıda bir araya gelmişti. Bu görüşmede Rusya ve Amerikan'ın aynı karede olmasının önemli olduğunu söyleyen Başlamış, "Bu fotoğrafı önümüze koymadan önce Amerika'da Trump'ın iktidara gelmesini ve özellikle seçim kampanyası döneminde Rusya'ya karşı verdiği o sıcak mesajları kafamızın bir kenarında tutmamız gerekiyor. Ben zaten Suriye'nin Rusya ile Amerika arasında anlaşma konularından biri olabileceğini düşünüyorum başından beri. Rusya sahada baş aktör gibi görünüyor. Rus yetkililer de, Amerika olmadan Suriye sorunun siyasi bir çözüme kavuşturalamayacağını söylüyorlar" dedi.
Cem Başlamış, Türkiye'nin almayı planladığı S-400 füzeleri konusunun askeri bir konu olmaktan öte birinci derecede siyasi bir konu olduğunu söyledi ve ekledi:
"Daha önce Rusya ile silah alımı konusunda görüşmeler yapılmıştı 2000'lerin başında ama olmamıştı. Ama sonuçta almak ya da almamak Türkiye'nin vereceği siyasi bir karardır. Bu kararı verdiği zaman Türkiye, elbette bunun sonuçları olacaktır. Eğer almaya karar verirse bu batı ittifakıyla ilişkilerinde yeni bir sayfa açacaktır. Eğer almamaya karar verirse Rusya ile ilişkilerinde tatsız bir dönemin başlangıcı olabilir. Türkiye özellikle ortak üretim, teknoloji transferi konusunda ısrarcı davranıyor. Bu konu önemli ama şunu da söylemek lazım. Bugünden yarına halledilecek bir konu değil. Türkiye bugün almaya karar veriyorum dese Türkiye'ye gelmesi en az üç dört yılı bulabileceği söyleniyor."