NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde Kosova Devlet Başkanı Haşim Taçi ve Başbakan İsa Mustafa ile telefon görüşmesinde, ülkenin kendi silahlı kuvvetlerini oluşturma planlarından duyduğu endişeyi dile getirdi. Stoltenberg, bu tür tek taraflı adımların verimsiz olduğunu belirterek Sırbistan ile yakın temasta kalınması çağrısında bulundu.
Ama dikkat çeken nokta, NATO'nun sadece ilgili yasa değişikliği yoluyla ordunun kurulmasına karşı çıkması ve ancak anayasaya değişikliklerin girilmesinden sonra silahlı kuvvetlerin kurulmasında ısrar etmesi. Ama NATO, Kosova ordusunun gerçekte Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) onarılma biçimi haline geleceği gerçeğini saklıyor.
'ASLINDA ORDUYU NATO KURUYOR'
Sırbistan parlamentosunun Kosova ve Metohya işlerinden sorumlu komitesinin başkanı Milovan Drecun, KFOR misyonu ve NATO'nun BM Güvenlik Konseyi'nin Kosova ordusunun kurulmasını öngörmeyen 1244 sayılı kararına saygı duyması gerektiğini belirterek şunu söyledi: "Bu arada bu ordu hazırlıkları son birkaç yıldır devam ediyor ve Kosovalı askerlere eğitimi NATO'nun adamları veriyor. Aslında bu ordunun kurucusu da NATO. Bu yüzden Taçi'nin neden NATO'nun ve en etkili üyelerinin duruşuna aykırı hiçbir şey yapmadığı ortada."
"Kosovalı Sırpların ve Belgrad'ın elindeki tek çare, diplomatik çabalarla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO'da Haşim Taçi'nin ordu planlarını hayata geçirmesine engel olmak" diyen Drecun, "Kosova ordusunun, zaten istikrardan uzak bir durumda yeni bir istikrarsızlaştırıcı faktör olacağına işaret etmek gerekir" diye ekledi.