"[Rusya Devlet Başkanı] Putin'in daha önce önerdiği üzere bir üçlü mekanizmanın çalışması, yani üç önemli devlet, ABD, Rusya ve Türkiye'nin bir araya gelmesi çok önemli. Bu toplantı, Suriye'de barışın olması yolunda ciddi bir askeri adımdır diye düşünüyorum" diyen Caşın, toplantının Cuma günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi gerçekleştiğine de dikkat çekti.
'YENİ ÇÖZÜMLER GETİREBİLİR'
Türkiye, Rusya ve ABD genelkurmay başkanlarının sürpriz zirvesini Sputnik'e değerlendiren Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Antalya'da yapılan üçlü zirvenin tarihi bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
'RUSYA VE TÜRKİYE'NİN DÜŞMAN OLMADIĞINI GÖSTERDİ'
ABD ve Rusya genelkurmay başkanlarının Türkiye'nin evsahipliğinde bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Caşın, "Soğuk Savaş döneminde NATO ve Varşova Paktı'nın iki önemli lideri ABD ve Sovyetler Birliği'ydi ve Türkiye de NATO'nun güney kanadındaki en önemli kalesiydi. Burada yapılan toplantı tarihi bakımdan Rusya ve Türkiye'nin düşman olmadığı bir toplantıdır, bu çok önemli. Bazı Rus müelliflerin, Rusya'nın Türkiye ile ABD arasında arabuluculuk yaptığı görüşleri de var. Yani Türk ordusu ile Amerikan ordusunun sahada, Menbiç'te birbirleriyle savaşmaması için bir araya gelmişlerdir diye bir görüş var. Ama benim görüşüm şu; Sayın Hulusi Akar'ın, yani Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan toplantı NATO ve Türk askeri tarihinde ilk defa yapılmıştır, bana göre bu, siyasi tarih açısından fevkalade önemlidir" dedi.
'DİPLOMATLARIN DERS ALMASI GEREKEN BİR GELİŞME'
Suriye ve Irak'ta IŞİD ile mücadele konusunun çözüme ulaştırılması için üç ülkenin genelkurmay başkanlarının çaba gösterdiğini kaydeden Caşın, "Yani barışı askerlerin getirme yolundaki faaliyetlerinin, bana göre diplomatların da ders alması gereken önemli bir istisna olduğunu düşünüyorum. BM'nin bunu çözememesi, Cenevre'de tarafların çözüm üretememesi, buna mukabil Astana'yı zorlayan Türkiye-Rusya-İran işbirliğinin bu noktaya getirdiği yeni bir açılım bu" diye konuştu.
'RAKKA OPERASYONUNUN DETAYLI OLARAK TARTIŞILDIĞINI GÖRÜYORUZ'
Üçlü görüşmenin Astana ve Cenevre'deki diplomatik görüşmelere büyük katkısının sağlayabileceğini kaydeden Caşın, görüşmede IŞİD'e yönelik Rakka'ya düzenlenecek operasyonun da gündeme gelmiş olabileceğini ifade ederek şöyle konuştu:
'BAŞBAKAN RUSYA VE ABD İLE KOORDİNASYONUN ALTINI ÇİZDİ'
Türkiye'nin Hatay'a düşen Suriye'ye ait savaş uçağının pilotuna casus muamelesi yapmayarak pilotu tedavi ettirmesi ve ailesiyle görüştürülmesinin, Türkiye ile Suriye arasında da bir yumuşamanın mevcut olduğu izlenimini güçlendirdiğine dikkat çeken Caşın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Başbakan Binali Yıldırım, ‘Suriye güçlerinin Menbiç'e girmesi olumsuz değil' demekle Türkiye, Rusya ve Suriye arasında bir mutabakatın da olduğunu bana hatırlatıyor. Sayın Yıldırım ‘Münbiç'te işler keyifli hale geliyor' dedi. Ama sahada gördüğümüz şu var; PYD'liler sahada bir gün Amerikan bayrağı taşıyor, bir gün Rus bayrağı, bir gün Suriye bayrağı. Bunun önüne geçen bir koordinasyonun mevcudiyetini Sayın Yıldırım ifade etmiştir ve Münbiç'te operasyon yapmanın bir âlemi yoktur dedi. Yani Sayın Başbakan ABD ve Rusya ile koordinasyonun altını çizmiştir. Bu bakımdan üçlü mekanizmanın ben doğru olduğunu düşünüyorum ve koordinasyonun da yararlı olduğunu düşünüyorum."
'MOSKOVA'DAKİ GÖRÜŞMEDE NET DURUŞ ORTAYA ÇIKACAKTIR'
Türkiye, Rusya ve ABD genelkurmay başkanlarının görüşmesinin, Cuma günkü Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde yapıldığına da dikkat çeken Caşın, Suriye'de karmaşık bir tablo olduğunu, ABD ve Rus askerlerinin Menbiç'te birbirlerine 10 kilometre mesafede olduğu yönünde haberler bulunduğunu kaydederek "Geçtiğimiz hafta içinde Karadeniz tatbikatında Rus savaş uçaklarının Amerikan deniz kuvvetlerine ait NATO gemilerine önleme yapması ve NATO Savunma Bakanları toplantısı sonrası NATO Genel Sekreteri'nin ‘NATO, angajman kurallarını değiştirecektir' açıklaması ABD-Rusya arasındaki gerginliğin ne kadar önemli olduğunu, yani Slovenya zirvesine karşılık Suriye konusunda masada bir pazarlık mı var, ABD, PYD'nin önünü açarak alan kontrolünü sağladı mı şeklinde görüşler var. Bütün bu karmaşık resimlerin içinde bana göre en net duruşu bana göre Cuma günü Sayın Putin ve Sayın Erdoğan'ın Moskova'da yapacağı görüşmede ortaya konacağını düşünüyorum" dedi.
'GÖRÜŞMEDE S-400 FÜZELERİ DE GÜNDEME GELECEKTİR'
Erdoğan'ın Cuma günü Putin ile görüşmesinde Türkiye ile Rusya arasında savunma sanayii alanında işbirliği konusunun da gündeme gelebileceğini kaydeden Caşın, "Ziyaretin asıl amacının Türkiye ve Rusya arasında stratejik ve ekonomik işbirliğinin önünün açılması olduğunu göz önünde tutarsak ve Rusya Savunma Bakanı'nın yaptığı açıklamalara baktığımızda Türkiye ve Rusya arasında ilerlemekte olan savunma sanayii konusundaki işbirliği, buna S-400 füzelerini de katacak olursak, Türkiye ve Rusya arasında üçüncü parametre olan enerji meselelerini tarafların ele alacağını düşünüyorum. Hem nükleer santral konusunda ilerleme olacaktır, hem de Türk akımı konusunda iki taraf arasında yeni bir ivmenin yakalanacağını düşünüyorum" diye konuştu.
'PUTİN VE ERDOĞAN SÜRPRİZ MESAJLAR VEREBİLİR'
Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından turizm konusunda da olumlu gelişmeler yaşanabileceğini kaydeden Caşın, "Sayın Putin ve Sayın Erdoğan'ın hem iki tarafın halklarına hem de dünya kamuoylarına beklenmedik sürpriz mesajlar vereceğini düşünüyorum. Ben bu görüşmenin son derece önemli olduğu gibi sonuçlarının da bölge barışı için, Suriye, Irak, Doğu Akdeniz ve Kafkasya'ya rahatlık getirebilecek yeni çözümler getirebileceğini düşünüyorum, buna Karadeniz de dâhildir" dedi.