Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 10 Mart’ta Moskova’da görüşecek. İki lider Rus-Türk Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 6. toplantısına başkanlık yapacak. Görüşme ve toplantılarda Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, savunma sanayinde işbirliği konuları ele alınacak. Liderler başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeleri de değerlendirecek.
TÜRK-RUS TOPLUMSAL FORUMU'NUN ÜÇÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞECEK
Forum kapsamında yapılacak toplantılarda Türk heyetinde Tarih Komitesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Müzelerarası İşbirliği Komitesi Başkanı Dr. Raibe Nazan Ölçer, Kültür-Sanat Komitesi Başkanı Sezai Görgün Taner, medya Komitesi Başkanı Akif Beki, Turizm Komitesi Başkan Yardımcısı Sadi Hakan Himmetoğlu, Spor Komitesi Başkan Yardımcısı Ayşe Ayda Uluç, Hukuk İşleri Komitesi Başkan Vekili Hayrettin Can Bıçakçı, İş ortamı Komitesi Başkanı Ahmet Melih Özkan, Eğitim ve Bilim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erkan İbiş, Dinlerarası İşbirliği Komitesi Başkanı Halife Keskin, Bölgesel İşbirliği Komitesi Başkanı Menderes Türel de yer alacak.
12 KOMİTE ÇALIŞMASI ERDOĞAN VE PUTİN’E SUNULACAK
Sputnik’e konuşan Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Forum’un üçüncü toplantısının gerçekleştirileceğini söyledi. Forumun, tarih, kültür-sanat, turizm, medya, spor, bölgelerarası işbirliği, dinler arası işbirliği, iş ortamı, eğitim ve bilim, müzeler arası işbirliği, hukuk alanlarında olmak üzer 12 komitesi olduğunu anlatan Çonkar, toplantıda bu komitelerin eş başkanlarının sunumları olacağını söyledi. Çonkar, “Akabinde de biz eş başkanlar ikili görüşmelerle önümüzdeki süreci planlayacağız ertesi günü de ÜDİK toplantısında bu çalışmalarımızı devlet başkanlarımıza arz edeceğiz” dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDA KÜLTÜR YILI İLANI BEKLENİYOR
Türk-Rus Toplumsal Forumu’nun planladığı çalışmalara ilişkin de bilgi veren AK Partili Çonkar, önceki hedeflerini iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Çonkar, bu çerçevede Türkiye ile Rusya arasında kültür yılı ilanın alt yapasına ilişkin hazırlıklar yaptıklarını vurgularken Erdoğan ve Putin başkanlığında gerçekleştirilecek olan ÜDİK toplantısında böyle bir kararın çıkmasını umut ettiklerini kaydetti. Çonkar, “Umuyoruz ki bu ÜDİK’te böyle bir karar imzalanmış olacak ve karşılıklı kültür yılları ilan edilecek Türkiye ve Rusya açısından. Bu da bizim Forum faaliyetlerinin zenginleşmesine ayrı bir ivme katmış olacak” dedi.
EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİ GÜÇLENECEK, BASIN BULUŞMALARI PLANLANACAK
“Eğitim noktasında üniversitelerimizin, düşünce kuruluşlarımızın veya farklı eğitim birimlerimizin birbirleriyle ortak programlar düzenleyerek farklı mekanizmaları hayata geçirmelerini istiyoruz. Bunlar öğrenci değişimi olabilir, karşılıklı paneller, konferanslar, iki toplumun birbirini eğitim konusunda daha iyi anlamasını ve katkı vermesi noktasında ortaya konulabilecek çalıştaylar olabilir. Bu konuda Rus tarafının da özellikle ilgisi olduğunu görüyoruz. Eğitim işbirliğini güçlendirmeyi düşünüyoruz. Tarih komitemiz yakın çalışmaya devam ediyor. Bölgesel işbirliği komitemiz açısından şehirlerimiz arasındaki ilişkiler, özellikle Rusların ilgisi nedeniyle Antalya’da farklı çerçevede programların planlanması gündemimizde. Bunun yanında spor komitemiz, hukuk komitemiz çalışmalarını planlayacaklar. Müzeler arası işbirliği komitemiz hem Moskova’da hem Ankara’da farklı faaliyetleri gündemlerine alacaklar. Basın komitemiz, burada da biz iki ülkenin basın kuruluşlarının doğrudan birbirleriyle muhatap olmalarını sağlayacak bir takım paneller, görüşmeler, buluşmalar planlayacağız.”
TİCARET HACMİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN İŞ DÜNYASI KOMİTESİ ÇALIŞACAK
AK Partili Çonkar, Toplumsal Forum’da Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden ivme kazanması için vize serbestisinin uygulanması, Rusya’da yaşayan Türklerin ve Türkiye’de yaşayan Rusların karşılaştıkları zorlukların aşılması için istişarelere de vurgu yapacaklarını söyledi. Çonkar, “Özellikle ticari hacmin arzu ettiğimiz noktaya ulaşması için iş dünyası komitemize önemli görevler düşüyor. Bu forumda önemli gündem başlıklarımızdan bir tanesi de bu anlamda iş dünyası komitelerimizin ortaya koyacağı perspektif olacak. Bütün bunların, Türk ve Rus toplumu arasındaki yakınlığı artıracak faaliyetler olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
ERDOĞAN PUTİN GÖRÜŞMESİ KRİTİK BİR TARİHTE YAPILIYOR
“Biz bugüne kadar devlet başkanlarımızın karşılıklı görüşmelerinin faydalı sonuçlar verdiğini gördük. Birebir bunları yüz yüze konuşmaları, meseleleri ortak bir perspektifle ele almaları açısından önemli. Bu açıdan hem bölgesel krizlerle alakalı Suriye ile Irak’la ilgili konular, bunun yanında Ukrayna bağlamında yaşanan hadiseler ve Türkiye’nin Rusya ile farklı sektörlerde geliştirmek istediği projeler, enerji alanı bunlardan bir tanesi, savunma sanayi alanındaki gelişmeler, ben bu konularda daha fazla ilerleme sağlanacak bir görüşme olduğunu düşünüyorum. Dünya konjonktürü ve bölgesel konjonktür açısından da bu görüşmenin çok kritik bir tarihte yapıldığı fikrindeyim.
GÖRÜŞME İKİLİ İLİŞKİLERE İVME KATACAK
Ama ilişkilerimiz hızlanması, projelerin Türk Akımı olsun nükleer santral olsun, turizm ve ticaretle ilgili konular olsun, kültürel boyutta olsun daha hızlı hareket etmemizi sağlayacak bir ivme katacağını düşünüyorum. Suriye mevzusunda da daha yakın koordinasyon içeresinde Türkiye’nin de hassasiyetlerinin gözetildiği bir sürecin yönetilmesi anlamında ben bu ikili görüşmenin önem arz ettiği fikrindeyim. “